Werken aan eerste ‘Stopcontact op zee’ schieten goed op

De realisatie van het allereerste ‘Stopcontact op zee’ verloopt vlot. Vorige week werd de funderingsvoet geplaatst op zee en ook de constructie van het schakelplatform verloopt volgens plan.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #Elia, #groene stroom, #hoogspanning, #hoogspanningskabel, #Modular Offshore Grid, #MOG, #offshore windmolenpark, #stopcontact

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - De Modular Offshore Grid (MOG) zal de geproduceerde elektriciteit van vier windparken (Rentel, Seastar, Mermaid en Northwester 2) bundelen en via gezamenlijke onderzeese kabels aan land brengen. Het stopcontact komt op 40 km van de kust.

De gecombineerde kabelinfrastructuur laat toe dat de windparken de geproduceerde elektriciteit maximaal aan land kunnen brengen. In totaal gaat het om 130 km aan 220 kV-kabels die het schakelplatform verbinden met het Stevin-hoogspanningsstation in Zeebrugge.

Het platform bestaat uit twee delen: het bovenste gedeelte waar de elektrische apparatuur wordt ondergebracht (topside) en de steuninfrastructuur die op de zeebodem rust (jacket).

De werken voor het MOG zijn reeds ver gevorderd: in de eerste weken van november werd de jacket succesvol geïnstalleerd op zee. Daarbij werd het platform met 4 palen tot een diepte van 60 meter in de zeebodem verankerd.

De topside wordt in de loop van het voorjaar 2019 op de jacket geplaatst en wordt nu volop gebouwd op de werf in Zwijndrecht. Na het installeren van de topside op de jacket worden de eerste kabelverbindingen aangesloten in 2019. Hierdoor zal een deel van de windparken zich al kunnen aansluiten op het MOG. De volledige capaciteit zal beschikbaar zijn in 2020.

Door de kabels van meerdere windparken te bundelen wordt er ongeveer 40 kilometer aan kabel bespaard. De impact op de zeebodem en het maritieme milieu wordt hiermee aanzienlijk beperkt.

Daarenboven zorgt het MOG voor een hogere beschikbaarheid van de geproduceerde energie offshore. Als één van de offshore kabels uitvalt of defect is, kunnen de windparken hun energie blijven injecteren op het Belgische net.

De totale investering van Elia voor dit project wordt geraamd op ongeveer 400 miljoen euro.


Op de foto:
Staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer tijdens een officieel bezoek aan de werf.