Vier miljoen euro Vlaamse steun voor bio-ethanolproject ArcelorMittal Gent

C-SHIFT, een dochteronderneming van ArcelorMittal, ontvangt deze ecologische steunpremie van de Vlaamse regering om in Gent afvalgassen van ArcelorMittal om te zetten naar bio-ethanol.

Trefwoorden: #afvalgassen, #ArcelorMittal, #bio-ethanol, #biobrandstof, #C-SHIFT, #clostridium, #CO, #Gent, #maïszetmeet, #Philippe Muyters, #recupereren, #staal, #suikerriet, #vergist, #Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: maximmmmum - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - ArcelorMittal stoot bij de productie van staal een aantal gassen uit, die rijk zijn aan C02, CO, H2 en N2. Momenteel worden de gassen gebruikt voor elektriciteitsproductie en verwarming in de fabriek. De restgassen zijn echter hoogwaardiger in te zetten als grondstof voor de productie van bio-ethanol.

C-SHIFT zal gebruik maken van een nieuwe technologie waarbij CO-rijk gas middels de gepatenteerde microbe ‘clostridium’ vergist wordt tot ethanol. Het bedrijf kan daarmee per jaar zo’n 64.000 ton aan bio-ethanol produceren, goed voor de jaarlijkse voorziening van ethanol-gemengde benzine voor 100.000 auto’s.

De CO2-uitstoot van ArcelorMittal is zo te reduceren met ruim 150.000 ton per jaar. Ook de uitstoot van andere schadelijke stoffen wordt drastisch ingeperkt.

De nieuwe fabriek van C-SHIFT is uniek en de eerste in zijn soort op dergelijke schaal. Met het hele project is een investering van bijna 100 miljoen euro gemoeid.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters: “Het grootste deel van de huidige ethanolproductie komt voort uit maïszetmeel of suikerriet. Een model dat steeds vaker gecontesteerd wordt vanwege de impact op de voedselvoorziening en de biodiversiteit. De innovatieve methode van ArcelorMittal laat toe bio-ethanol te produceren vrij van interactie met de voedselketen en landbouwgrond.”

“Dit project is ook van groot strategisch belang voor het bedrijf en de hele sector. Het bedrijf breidt hun activiteiten uit naar de productie en verhandeling van bio-ethanol en speelt daarmee in op de trend om zoveel mogelijk stoffen te recupereren en hergebruiken."

"Het project zorgt er ook voor dat het bedrijf zich verder verankert in het Vlaamse economische weefsel én draagt bovendien bij tot een zelfvoorzienend Vlaanderen op het vlak van biobrandstof.”