VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Trefwoorden: #logistiek, #project, #VIL, #VLAIO, #Zorghubs, #zorgsector

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de dagelijkse werking van ziekenhuizen en zorginstellingen komt heel wat logistiek kijken. De druk op de budgetten, strengere regelgeving en veranderende medische noden maken het noodzakelijk om de zorglogistiek anders te gaan organiseren.

De focus van dit project ligt op het bundelen van de krachten door ondersteunende logistieke processen en goederenstromen te centraliseren op een platform. Het project wil een antwoord geven op de vraag of en hoe regionale zorglogistieke platformen kunnen bijdragen tot een performantere logistiek en schaalvoordelen.

Tijdens dit project zullen alle goederenstromen van en naar de zorginstellingen in kaart gebracht worden, alsook de behoeften van de stakeholders en wettelijke beperkingen. Nadien zal gedefinieerd worden welke stromen en activiteiten thuishoren op een logistiek zorgplatform. Verder zal een logistiek concept uitgewerkt en in de praktijk getest worden.

Dit project kan rekenen op een uitgebreide interesse in de zorgsector, wat aantoont dat de behoefte groot is. Zestien deelnemers, waaronder zes zorginstellingen zetten er mee hun schouders onder.


Projectdeelnemers:
AZ Klina, bpost, DHL Supply Chain Benelux, Hospital Logistics, Movianto Belgium, Nutricia Belgium, OLV Ziekenhuis Aalst, Raes Pharmaceutical Logistics, Sodexo Belgium, Sterima, Talent in Motion, Tosoh Europe, UZ Antwerpen, UZ Leuven, Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, Zorgbedrijf Antwerpen.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.