Hoe wordt Brussel innovatiehoofdstad van de chemie en life sciences ?

essenscia brussel heeft tien concrete beleidsprioriteiten naar voor geschoven om van onze hoofdstad een innovatiehub te maken voor de chemie, kunststoffen, farma en biotechnologie.

Trefwoorden: #Brussels Gewest, #chemie, #essenscia, #innovatie, #life sciences, #verkiezingsmemorandum

Lees verder

Columns

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - essenscia brussel, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, heeft vandaag haar verkiezingsmemorandum voorgesteld bij chemiebedrijf Solvay in aanwezigheid van Brussels minister Didier Gosuin.

Met bijna 30% van de export, zowat een kwart van de toegevoegde waarde en 16% van de industriële tewerkstelling is de chemie en life sciences een van de sleutelsectoren van de Brusselse economie. Heel wat chemie- en farmabedrijven hebben er hun Europese hoofdzetel of R&D-afdeling, terwijl er ook nog een aantal industriële productiebedrijven actief zijn.

In combinatie met de nabijheid van diverse overheidsadministraties en internationale instituten maakt dit van Brussel een toplocatie voor zowel veelbelovende start-ups als gerenommeerde multinationals in de chemie en life sciences.

Daarom schuift de federatie tien concrete beleidsprioriteiten naar voor om van onze hoofdstad een innovatiehub te maken voor de chemie, kunststoffen, farma en biotechnologie.

Daarvoor zijn een aantal zaken nodig, zoals een vlottere bereikbaarheid, meer praktijkgericht STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en een level playing field dat ervoor zorgt dat de Brusselse wetgeving over alle beleidsdomeinen heen niet verdergaat dan de Europese regels en richtlijnen.

Dat was ook de boodschap tijdens het paneldebat met drie Brusselse sectorbedrijven: Plasma Industries, Saroléa en Solvakem. Gastspreker Caroline Pauwels, rector van de VUB, hamerde op het belang van samenwerking tussen universiteit en bedrijfswereld voor innovatief onderzoek.