Belgische drone-industrie krijgt vleugels

Een nieuw Europees wetgevend kader moet de evolutie van de drone-industrie maximaal ondersteunen. Technologiefederatie Agoria waakt alvast over de Belgische belangen.

Trefwoorden: #Agoria, #drone, #drone-industrie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - De tijd dat iedereen opkeek bij het horen van een drone is voorbij. De onbemande vliegtuigjes zijn een vaste waarde geworden in tal van sectoren: van beveiliging over entertainment tot retail.

De volgende jaren zal de drone-industrie haar steile opmars doorzetten. Reden genoeg voor Agoria om resoluut de schouders onder het Belgische project te zetten. De globale dronemarkt zal tegen eind 2025 25 miljard dollar waard zijn, volgens een studie van het Amerikaanse Nestor Research.

Daarmee vliegen de drones jaarlijkse groeicijfers van meer dan 18 % bij elkaar. Een direct gevolg van de stijgende vraag in verschillende sectoren.

Eindeloze mogelijkheden
Drones zijn al lang geen exclusieve militaire gadgets meer. Veiligheidsdiensten gebruiken ze om massa-evenementen te controleren of mensen op te sporen, klimatologen om weerfenomenen te onderzoeken, winkels om pakjes te bezorgen, regisseurs om spectaculaire shots te filmen en overheden om infrastructuur in kaart te brengen. En dat is slechts het topje van de ijsberg.

De drone-industrie is booming business! Zo zou het Belgische marktpotentieel voor het commercieel gebruik van drones jaarlijks meer dan 400 miljoen euro bedragen, volgens Agoria. Zowel software- en hardwareproducenten als dronegebruikers gaan hoopvolle tijden tegemoet.

Europa wordt drijvende kracht
Zoals altijd evolueert de technologie veel sneller dan de wetgeving. Het succes van de drone-industrie hangt daarom nauw samen met het tempo waarmee een land zijn nationale wetgeving kan updaten.

Met andere woorden: de een zijn dood, is de ander zijn brood. België is een van de voortrekkers op dat vlak, maar het European Aviation Safety Agency (EASA) heeft nu de opdracht gekregen om een stimulerend Europees wettelijk kader te ontwerpen. De EASA-drone-conferentie in Amsterdam eind november 2018 beloofde alvast veel goeds.

Agoria waakt over Belgische belangen
Om de droneactiviteiten van zijn meer dan 1.800 leden te ondersteunen, lobbyt Agoria voor de positieve toepassing van de Belgische dronewetgeving. Bovendien staat de technologiefederatie het EASA bij voor het ontwerp van een Europees kader.

Meer nog, door zijn aanwezigheid in tal van economische sectoren, zoekt Agoria al sinds 2015 actief mee naar nieuwe opportuniteiten en maakt de federatie komaf met mogelijke marktbelemmeringen. De ambitie? België internationaal op de kaart zetten als leider in de drone-industrie.

Belgische knowhow verzilveren
Om deze ambities kracht bij te zetten, zetelt Agoria in de Belgische Federatie voor de Onbemande Luchtvaart (BeUAS) en is de federatie lid van de adviesraad ‘Aeronautics & Drones’ van Imec.istart, een ondersteunend programma voor start-ups in de technologiesector.

Het Bureau voor Normalisatie (NBN) erkende Agoria als sectorexpert voor de creatie van internationale normen rond drones. De agenda is duidelijk: de Belgische knowhow en mogelijkheden ten volle uitbuiten om jobs en welvaart te creëren. “Andere landen zitten niet stil, dus we moeten nu onze krachten bundelen en volop op innovatie inzetten”, zo luidt het bij Agoria.


door Yves Schellekens, Business Group Leader Digital Industries, Agoria

Maak kennis met de Belgische drone-industrie
Een gezamenlijke studie van Agoria en PwC belicht de uitdagingen, opportuniteiten en meerwaarde van de Belgische drone-industrie. In “A drone’s eye view” komt u er alles over te weten. Onlangs gaf Agoria met ‘Drone Pages’ een ‘gouden gids’ uit van bedrijven, organisaties en instellingen die het ecoklimaat van de drone vormen in België.