Student-ondernemers ontwikkelen robots voor zorgsector

Studenten van de KU Leuven werken, in het kader van een postgraduaat innoverend ondernemen voor ingenieurs op Technologiecampus Gent, aan de ontwikkeling van robots voor woonzorgcentra.

Trefwoorden: #autonoom, #bewegingsdetector, #campus, #componenten, #demo, #FLACRA, #Gent, #implementeren, #Jesse Illegems, #KU Leuven, #mobiel, #modulair, #prototype, #robot, #samenwerken, #testen, #warmtesensor, #woonzorgcentra, #zorgsector

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven - Rob Stevens )

ENGINEERINGNET.BE - "Robots kunnen werknemers heel wat uit handen nemen, zoals in woonzorgcentra," aldus teamleider Jesse Illegems, die met vier medestudenten met FLACRA werkt aan dit soort robots. “Als robots bijvoorbeeld het linnengoed rondbrengen, heeft het personeel meer tijd om zich te richten op hun kerntaken.”

Studentenonderneming FLACRA, wat staat voor Flexible Autonomous & Cooperative Robot Applications, is gericht op de ontwikkeling van robots die mobiel zijn, autonoom en die ‘samenwerken’ met de mens.

De aanzet voor FLACRA werd vorig academiejaar gegeven, vertelt Illegems. “Dat leidde tot een eerste eigen prototype, die nog erg basic was. Maar een paar andere universiteiten zijn ook bezig met dergelijke robots, en doen al testen in woonzorgcentra."

"Wij gaan ons nu meer richten op hoe je dergelijke robots kunt implementeren. Je kunt immers niet zomaar een robot in zo'n centrum droppen, de hele omgeving moet worden aangepast.”

Intussen werken Illegems en zijn vier medestudenten ook verder aan hun eigen prototype. “We ontwikkelen bijvoorbeeld een navigatiesysteem. Daarnaast werken we ook aan nieuwe prototypes.”

Illegems heeft al enkele demo’s gegeven aan bedrijven die interesse hebben. “In ziekenhuizen kunnen de robots bijvoorbeeld karren met operatiemateriaal voorttrekken. De robot is zo modulair mogelijk opgebouwd, zodat er eenvoudig componenten op zijn te plaatsen.”

Ook kunnen robots bewakers van securityfirma’s ondersteunen door te patrouilleren door gebouwen, uitgerust met elementen waardoor ze meer opmerken dan een mens – denk aan warmtesensoren, of bewegingsdetectoren.

Illegems stelt verder: “Innoverend ondernemen is een bijzonder interessante opleiding, waarin veel verschillende aspecten aan bod komen. Je leert veel bij, op een niet-schoolse manier. Door in een team samen te werken, maar ook door je eigen bedrijfje te leiden, met alles wat daarbij komt kijken. En tegelijk word je nog goed begeleid.”