Maersk stuurt eerste digitaal exportmanifest naar douane

Het digitaal exportmanifest wordt verplicht vanaf 4 maart voor alle container- en Ro-Ro-verkeer. Dit past in de volledige elektronische communicatie van het exportproces in de havens.

Trefwoorden: #Descartes, #douane, #export, #logistiek, #Maersk

Lees verder

Techniek

( Foto: Maersk )

ENGINEERINGNET.BE - De douanediensten brachten de laatste maanden nog aanpassingen aan in het PLDA-systeem om deze berichten succesvol te kunnen doorsturen in een productieomgeving. Het betreft onder meer de mogelijkheid om aparte manifesten door verschillende partijen voor hetzelfde schip in te sturen.

Maersk (containerrederij) heeft met de hulp van Descartes Systems Group (integratie van handelsverkeer tussen logistiek-intensieve organisaties) met succes de eerste digitale aangifte van een exportmanifest doorgestuurd naar de Belgische douanedienst.

Michel Marstboom, Country Representative bij Maersk België: “Bij Maersk juichen we elke vorm van digitalisering toe. We zijn ervan overtuigd dat het digitaal uitwisselen van gegevens tot een vlottere samenwerking met de verschillende diensten leidt, en minder fouten of misverstanden in het proces toelaat.”

Eric Geerts, Director Product Management van Descartes: “We hebben nauw samengewerkt met zowel Maersk als met de dienst Douane & Accijnzen om een geautomatiseerde flow met de nodige technische en functionele controles te ontwikkelen.”


ACHTERGROND
Descartes houdt continu wijzigingen in de regelgeving van deze overheidsinstellingen in de gaten. Zo helpt het klanten douaneaangiften op een efficiënte manier te verwerken zonder verstoring van de internationale goederenstroom.