Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

ECLUSE, het eerste grootschalig industrieel stoomnetwerk in de Antwerpse haven, levert stoom die ontstaat bij de verbranding van afvalstoffen aan een zestal chemische bedrijven in de haven.

Trefwoorden: #chemie, #ECLUSE, #haven van Antwerpen, #stoomnetwerk

Lees verder

Nieuws

( Foto: Indaver )

ENGINEERINGNET.BE - Het ECLUSE-netwerk dat afvalverwerkingsbedrijven Indaver en SLECO samen met Fluvius aanlegden, biedt een duurzaam antwoord op de vraag naar stoom van een aantal chemische bedrijven in de Waaslandhaven, op de linkeroever van de haven van Antwerpen.

Bij de verbranding van afvalstoffen komt warmte vrij: stoom die de buurbedrijven nodig hebben voor hun productieprocessen. Die stoom vertrekt vanuit de afvalenergiecentrale via geïsoleerde leidingen naar vijf omliggende bedrijven: Ineos Phenol, ADPO, Lanxess België, Monument Chemical en Ashland Specialties Belgium.

Het transport gebeurt aan een constante druk van zo’n 40 bar en een temperatuur van ongeveer 400°C. Via een condensaatleiding, aangelegd door Fluvius, loopt het warme water terug naar Indaver en SLECO, waar het hergebruikt wordt.

Op die terugweg verwarmt het nog eerst de kantoren van DP World. Het volledige leidingennetwerk neemt zo’n 5 kilometer in beslag, waarvan het grootste deel (+/- 4 km) bovengronds loopt.

Die zes bedrijven hoeven voor hun productieprocessen zelf geen stoom meer aan te maken in eigen stoomketels. Op jaarbasis betekent dit een vermindering van maar liefst 100.000 ton CO2-uitstoot.

Bovendien levert het project minstens 5% van alle groene warmte die in Vlaanderen geproduceerd wordt. Daarmee levert ECLUSE een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

ECLUSE is een samenwerking tussen Indaver, SLECO, Maatschappij Linkerscheldeoever, netbedrijf Fluvius, Fineg en Water-Link. De partners zijn verheugd dat het project opgeleverd wordt en vanaf vandaag stoom kan leveren.

Het stoomnetwerk ontving een strategische ecologiesteun van 10 miljoen euro van de Vlaamse regering. In totaal wordt 30 miljoen euro in het project geïnvesteerd.


Video: