Installatie kabels voor NASR olieveld in Abu Dhabi voltooid

Jan De Nul Group heeft de installatie voltooid van dertien onderzeese stroomkabels voor de tweede fase van de uitbreiding van dit olieveld, in opdracht van Hyundai Heavy Industries.

Trefwoorden: #Abu Dhabi, #ADNOC, #Daniel Bernoulli, #Das Island, #Hyundai Heavy Industries, #installatie, #Isaac Newton, #Jan De Nul Group, #kabellegschip, #NASR, #Noorwegen, #oliemaatschappij, #olieveld, #onderzees, #rotsberm, #sleuven, #stroomkabels

Lees verder

Techniek

( Foto: Jan De Nul Group )

ENGINEERINGNET.BE - Het NASR olieveld ligt op ongeveer 130 kilometer ten noordwesten van Abu Dhabi. Plan is om de capaciteit van het veld te verhogen tot 65.000 vaten per dag. Dit is onderdeel van de strategie van de nationale oliemaatschappij van Abu Dhabi (ADNOC).

Jan De Nul Group stond garant voor het laden, transporteren, installeren en beschermen van drie onderzeese stroomkabels van 132 kV met een totale lengte van 147 kilometer, en tien onderzeese stroomkabels van 11 kV met een totale lengte van 57 kilometer.

Hun kabellegschip haalde in twee trips 204 km kabel in Noorwegen op en installeerde ze vervolgens op de projectlocatie in Abu Dhabi. Dankzij het uitzonderlijk grote laadvermogen kon dit schip de langste en zwaarste kabel van alle dertien in één lengte installeren: een 132 kV kabel van 71 km lang en bijna 6.000 ton zwaar tussen Das Island en het NASR-veld.

Het schip heeft met de hoogste nauwkeurigheid de onderzeese kabels in de overvolle zeebodem van het olieveld geïnstalleerd.

Een multipurpose schip bewees op dit project, overigens zijn eerste, zijn veelzijdigheid waarvoor het ontworpen werd: het voerde zelfstandig alle kabelbeschermingswerken uit.

Zo trok dit schip 53 kilometer aan sleuven om de kabel in te graven, installeerde het 671 betonnen matrassen en plaatste het 8 kilometer aan rotsberm.

Het dek werd optimaal ingevuld, waardoor het schip in volle zee zowel de sleuven kon trekken als de matrassen installeren, zonder tussen beide activiteiten terug te moeten keren.

Bovendien paste het bedrijf zijn ontwerp en expertise toe in het beschermen van onderzeese kabels door middel van een rotsberm, uniek in de ADNOC-olievelden.