Desotec investeert 17,6 miljoen euro in vierde reactivatie oven

De nieuwe installatie, die wordt gebouwd op de site in Roeselare, zal de grootste productiefaciliteit van Europa zijn en levert voor Desotec een capaciteitsverhoging van 70% op.

Trefwoorden: #actieve kool, #afvalwater, #aminozuren, #biogas, #bodem, #chemicaliën, #Desotec, #Europa, #faciliteit, #filters, #lucht, #mobiel, #normen, #oven, #reactivatie, #recycleren, #Roeselare, #water, #zoutzuur, #zuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Desotec )

ENGINEERINGNET.BE - De industrie in Europa wordt steeds meer geconfronteerd met strengere normen en eisen omtrent het zuiveren van afvalwater en luchtstromen.

Ook interne processtromen worden hierdoor sterker opgezuiverd, teneinde een zo hoog mogelijke emissiereductie te realiseren.

Dit vergt echter expertise en kapitaal van bedrijven, die doorgaans liever focussen op hun kernactiviteiten. Desotec biedt daarom flexibele en investeringsloze zuiveringsoplossingen aan, die volledig geïntegreerd worden in de bedrijfsprocessen van klanten.

Het bedrijf doet dit op huurbasis met mobiele filters en actieve kool voor het opvangen van verontreinigingen uit lucht, gas, vloeistoffen of water. Deze filters zijn na verzadiging eenvoudig te wisselen. De verontreinigde actieve kool is te recycleren en opnieuw in te zetten.

De nieuwe reactivatiefaciliteit is door Desotec zelf ontwikkeld. In de faciliteit worden actieve kool afvalstromen gerecycleerd. Dit afval belandt momenteel nog in de verbrandingsovens of op de vuilstort. Het vermijden hiervan bespaart het CO2-uitstoot equivalent van circa 80.000 wagens per jaar.

Desotec focust op vijf markten voor het inzetten van haar technologie: luchtzuivering, biogaszuivering, waterzuivering, het capteren van verontreinigingen tijdens bodemzuiveringsprojecten en het opzuiveren van chemicaliën zoals zoutzuur en aminozuren.

Zwaarbeladen actieve kool afvalstromen zijn vanaf 2020 in de nieuwe faciliteit te recycleren tot hoogkwalitatieve producten, die opnieuw in de zuiveringsprocessen van de klant zijn te gebruiken.

Desotec behaalde in 2018 een omzetgroei van 23%, wat leidde tot een omzet van ruim 65 miljoen euro. In vier jaar tijd verdubbelde de verhuur van mobiele filters tot meer dan 2.000 eind 2018.

De centrale reactiveringscapaciteit van het bedrijf ligt in Roeselare, in combinatie met goed gepositioneerde Europese hubs.