LCL behaalt als eerste Belgisch datacenter ISO 45001-certificaat

Om dit certificaat te behalen investeerde LCL zo’n 260 000 euro in veiligheid. De 4 belangrijkste risico's zijn elektriciteit, werken op hoogte of vallen, alleen werken en werken met fiber.

Trefwoorden: #certificering, #datacenter, #ISO 45001-certificaat, #LCL, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: LCL )

ENGINEERINGNET.BE - LCL heeft er ongeveer anderhalf jaar aan gewerkt om het ISO 45001:2018-certificaat te behalen. Het bedrijf investeerde in onder meer opleidingen en aanpassingen.

De certificering gebeurde door BSI (The British Standards Institution), die eerder ook al hun ISO 14001- en ISO 27001-certificaten toekende. De ISO 45001-norm is de nieuwe internationale norm voor professionele gezondheid en veiligheid.

Bij de werking van een datacenter komt enorm veel kijken, en dus ook op vlak van veiligheid. Belangrijke elementen voor het verhogen van de veiligheid zijn onder meer risicoanalyses, duidelijke werkprocedures, een uitgebreid opleidingsaanbod en interne bekwaamheids-attesten.

Zo kan iemand de nodige capaciteiten bezitten voor een taak, maar in specifieke situaties of periodes toch ongeschikt zijn om de taak uit te voeren. Er wordt ook gewerkt met toolboxen. Dat zijn praktische opleidingen die regelmatig herhaald worden, over verschillende veiligheidsthema’s zoals persoonlijke bescherming of wat te doen bij een evacuatie.

Daarnaast is het ook belangrijk om een juist aankoopbeleid te voeren in verband met veilig materiaal en met procedures voor een correcte omgang met dat materiaal. Om de risico’s nog verder te beperken werkt het bedrijf ten slotte met gespecialiseerde techniekers en ingenieurs.


ACHTERGROND
LCL is een Tier 3-datacenter. Die classificatie staat voor het hoogste niveau van redundantie dat een datacenter in België kan aanbieden. De continuïteit van de aanwezige IT-systemen is daarmee voor 99,98% verzekerd.