Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Trefwoorden: #David Fernández Rivas, #diameter, #dun, #functies, #injectietechniek, #inkt, #medicijnen, #medisch, #micro-jet, #smart, #snelheid, #straal, #tatoeages, #Universiteit Twente, #vaccinaties, #vloeistof

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - De medische wereld past dit type technieken ook toe, bijvoorbeeld bij het behandelen van huidaandoeningen, het camoufleren van littekens, of de behandeling van haarziekten. Ook daar kan naaldloze techniek uitkomst bieden, evenals in gebruikelijke vaccinaties.

Nu is de techniek voor het zetten van tatoeages al heel lang niet veranderd, en het is ook niet zonder risico. Een of enkele naalden brengen, al bewegend, inkt aan onder huid. Dit is pijnlijk en kan de huid beschadigen.

Ook wordt er vrij veel inkt verspild en moeten na afloop de naalden op een verantwoorde manier worden afgevoerd. Het alternatief, dat David Fernández Rivas en zijn collega’s van de Universiteit Twente nu ontwikkelen, gebruikt helemaal geen naald meer.

In de nieuwe techniek wordt de vloeistof, in microkanaaltjes op een glazen chip, belicht via een laser. In zeer korte tijd wordt de vloeistof tot boven het kookpunt verhit, en er ontstaat een groeiende gasbel die de vloeistof in een jet naar buiten duwt.

Die jet, met een diameter van een gemiddelde mensenhaar, bereikt een snelheid tot wel 100 meter per seconde. De vloeistof is dan in staat door het huidoppervlak heen te dringen. Het prikje dat je voelt is niet veel meer dan een muggenbeet.

Vergeleken met de tatoeage-machine verbruikt de nieuwe techniek veel minder energie. De beschadiging van de huid is minimaal en de injectie is veel effectiever dan met een naald: er gaat ook geen materiaal verloren. Er is geen kans op verontreinigde naalden.

Bij tatoeëren wordt vaak gewerkt met verschillende naalden tegelijk; voor de micro-jet is dit nog niet uitgeprobeerd, maar technisch is het goed mogelijk. Ook de vloeistofvolumes moeten nog omhoog om een serieuze concurrent te worden voor de naald.