Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Economie 16/04/2019 16:11:29

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

Ontwikkeling voedsel op basis van insecten stimuleren

5,5 miljoen euro voor innovaties in land- en tuinbouw

Innovatieve gewasbescherming via slimme landbouwtechnieken

UGent produceert duurzaam drinkwater op Galapagoseilanden

Europees netwerk voor duurzame innovatie in vleesveehouderij

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.be - Digitale transformatie verandert de voedingsmiddelenindustrie enorm snel en biedt binnen deze sector veel mogelijkheden. Het is zelfs zo dat we in de komende vijf jaar meer veranderingen gaan zien op het gebied van verpakte producten dan in de afgelopen vijftig jaar.

In 2020 zijn er drie miljard nieuwe consumenten, die samen goed zijn voor ongeveer 8 miljard euro extra omzet. Dit zorgt voor grote uitdagingen bij bedrijven die net beginnen met het implementeren en standaardiseren van digitalisering. Ook grote bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie moeten het digitaliseringsproces versnellen om concurrerend te blijven.

In het rapport van Siemens PLM Software wordt uitgelicht dat er diverse trends in de voedingsmiddelenindustrie zijn gesignaleerd. Er is meer vraag naar gezonde maaltijden en dranken en gepersonaliseerde producten, maar ook een toename van de wettelijke vereisten op het gebied van kwaliteit en procedures.

Daarnaast is er een grotere druk om prijsmarges te behouden. Naast deze trends laat het onderzoek ook uitdagingen zien zoals seizoensgebonden vraag, verschillende voorraadbeheersystemen, complexe productieplanning en de omvang van industriële productie.

Een ander belangrijk onderwerp in de sector is voedselveiligheid. Hierbij kan industrie 4.0 een belangrijke rol spelen dankzij de specifieke tools. Met deze tools kunnen fabrikanten de herkomst van producten traceren en potentiële risico’s reduceren.

Digitale transformatie moet een topprioriteit zijn op de agenda van alle bedrijven in de voedingsmiddelenbranche. Het grootste potentieel van digitalisering voor de voedingsmiddelenindustrie zit in de mogelijkheid om productdetails virtueel weer te geven, zodat deze moeiteloos kunnen worden gedeeld met verschillende afdelingen binnen de fabriek.

Wat digitale transformatie betreft, heeft Manufacturing Operation Management (MOM) het grootst onderscheidend vermogen ten opzichte van alle innovaties. Hiermee kunnen bedrijven namelijk de introductietijd van een product met de helft verkorten, wat voor een belangrijk concurrentievoordeel zorgt. << (Guy Leysen) (foto: Siemens)


Leestip
Download het volledige rapport

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

John Cockerill lanceert het fonds Industrya voor industriële transformatie, samen met FPIM, SRIW & W.IN.G, Noshaq en LRM. Met een incubator en accelerator voor start-ups en scale-ups.

Koningin Paolaprijs voor KIKS-project rond Artificiële intelligentie

Leerlingen onderzoeken de relatie tussen huidmondjes van planten en klimaatverandering, om zo meer te leren over AI, diepe neurale netwerken en Python, een toegankelijke programmeertaal.

Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

Door slim gebruik te maken van bestaande technologie voor kankerbehandeling, mikt het Covid-19 vaccin van myNEO op een lange termijn bescherming bij meer dan 80% van de globale populatie.

Onbeperkt betaald verlof: geluk op de werkvloer wint aan belang - artikel

Leidt onbeperkt verlof tot meer geluk op de werkvloer? “Inzetten op welzijn van de medewerkers is een zeer verstandige keuze”, meent professor in Omgeving en Gezondheid Lode Godderis (KUL).

Van lignine bijproducten tot duurzame betonplastificeermiddelen

Een Europees consortium, met onder meer VITO, ontwikkelde een kostenefficiënt alkali-oxidatieproces om technische en bioraffinage-lignines om te zetten in diverse dispergeermiddelen.

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Partners