Oostendse stationsparking kreeg zonnedak met 1.700 zonnepanelen

De NMBS heeft meer dan 1.700 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van het nieuwe parkeergebouw van het station van Oostende. De zonnepanelen moeten in totaal elk jaar 520.000 kWh produceren

Trefwoorden: #groene stroom, #NMBS, #parking, #Perpetum Energy, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE - Voor dit project sloot de NMBS een publiek-private samenwerking af met Perpetum Energy. Dit Gentse bedrijf zal de komende tien jaar instaan voor de exploitatie en het onderhoud van de zonnepaneleninstallatie.

De openbare vervoersmaatschappij gaat de geproduceerd groene stroom tegen interessante voorwaarden gebruiken en zal na de periode van tien jaar eigenaar worden van de installatie.

De stroom die de panelen zullen produceren, zal voornamelijk worden gebruikt voor de verwarming (met warmtepompen) en de verlichting van het station. De overige stroom gaat naar het parkeergebouw zelf en naar de werkplaats in Oostende, waar de treinen worden onderhouden.

De NMBS wil tegen 2022 nog energiezuiniger worden. Daarom wil ze het energieverbruik in de stations, kantoren en werkplaatsen met 7% verminderen en wil ze het energieverbruik van de treinen met 5% terugdringen ten opzichte van 2016.