Geautomatiseerde DNA-herkenning brengt bodemleven Noordzee in kaart

Onderzoek & Wetenschap 30/04/2019 12:09:51

Het Interreg project GEANS (Genetic tools for Ecosystem health Assessment in the North Sea region) gaat zeebodems in de Noordzee accurater en efficiënter monitoren via DNA-barcodes.

Lees hieronder verder   
Verwant

Model evalueert menselijke impact op mariene ecosysteem

Methaan-etende bacteriën lusten ook stikstof

Nieuw onderzoek: ”Corona versnelt omschakeling naar circulaire economie”

Betere waterkwaliteit Antwerpse haven door verwijderen vervuild baggerslib

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: The industrial relevance of advanced AI/ML methods

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

donderdag 24 september 2020

Postgraduaat Smart Logistics

Brugge, Gent, Kortrijk

van 25/09/2020 tot 28/03/2021

Oppervlaktebehandelingen voor kunststoffen

Kortrijk / Online

van 28/09/2020 tot 26/10/2020

The eye of the machine

B&R Webinar

dinsdag 29 september 2020

Grondmechanica (gevorderden)

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 30/09/2020 tot 8/12/2020

Houten constructies: ontwikkelingen en rekeninzichten

Live webinar

donderdag 1 oktober 2020

Keuze van de redactie

(22/9) 10 actiepunten boosten innovatie- en groeipotentieel biotechsector

(21/9) Agoria Solar Team wint Europese Solar Challenge 2020

(17/9) Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

(15/9) Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

(10/9) Soprema’s nieuwe productievestiging creëert lokale arbeidsplaatsen

(9/9) Bliksemsnelle 3D-bioprinter voor ziektemodellen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij zowat alle menselijke activiteiten in de Noordzee, zoals visserij, scheepvaart, zandwinning en de aanleg van windmolenparken, is het wettelijk verplicht om de milieu-impact ervan te monitoren.

Traditioneel gebeurt dat door bodemstalen te nemen en de gevonden bodemorganismen onder een microscoop te identificeren: een bijzonder arbeidsintensief en tijdrovend proces.

Nieuwe DNA-gebaseerde technieken (de zogenaamde metabarcoding) beloven dit veel sneller, goedkoper en accurater te maken. Maar vooraleer deze technieken zijn te implementeren in lopende monitoringsprogramma’s, moeten er nog enkele obstakels worden overwonnen.

Negen partners uit België, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen werken de komende drie jaar samen in het GEANS-project. Het totale budget is 2,45 miljoen euro.

Zij gaan voor enkele honderden zeebodemdieren, bijvoorbeeld wormen, vlokreeften, schelpen en slangsterren, zogenaamde DNA-barcodes ontwikkelen. Eens die in de digitale open source DNA-bibliotheek zitten, kan men de aanwezigheid van de betreffende soorten automatisch door een machine laten detecteren in een staal met zeewater of zeebodem.

In een zestal pilootstudies, waarbij wordt samengewerkt met bedrijven, beleidsmakers en andere belanghebbenden, zullen telkens DNA-gebaseerde technieken naast traditionele technieken worden gebruikt.

Denk dan aan impactstudies rond aquacultuur, zandwinning, niet-inheemse soorten of monitoringsprogramma’s in het kader van de Europese richtlijnen Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.

ILVO coördineert het project, leidt de pilootstudie over zandwinning, en draagt bij aan de DNA-bibliotheek en het beleidskader.

Het Vlaams Instituut voor de Zee staat in voor internationale contacten en databeheer, en draagt bij aan protocolontwikkeling, pilootstudies, productontwikkeling en training. << (Lydia Heida) (foto: GEANS)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UGent stapt mee in Siemens Industry Academy

De academie, die vorig jaar ontstond om ingenieursopleidingen en grote industriële spelers in Vlaanderen dichter bij elkaar te brengen, gaat nu ook een partnerschap aan met de UGent.

Eye-Robot wint de Belgische James Dyson Award 2020

De Eye-Robot is een robotapparaat waarmee chirurgen baanbrekende nieuwe oogprocedures uit kunnen voeren voor vormen van blindheid, die momenteel nog ongeneesbaar zijn.

Laatste verbindingsstuk ALEGrO-project gerealiseerd

Verschillende Waalse ministers waren aanwezig in het conversiestation van Lixhe (Luik) om de laatste werken bij te wonen. ALEGrO is de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland.

Biologisch oplosmiddel verlaagt energieverbruik

De Nederlandse UTwente ontwikkelt biologische oplosmiddelen voor industriële scheidings­processen, wat een grote energiebesparing oplevert in vergelijking met de huidige industrie­standaarden.

Stad Brugge en imec gaan ‘urban digital twin’ ontwikkelen

Stad Brugge en onderzoekscentrum imec gaan een digitale 3D-replica van de stad ontwikkelen die zal toelaten om de impact van maatregelen (rond luchtkwaliteit en verkeerstromen) te simuleren.

AI-start-up The Grain haalt Vlaio innovatiesubsidie binnen

Om de gepauzeerde opdrachten van klanten door de corona-crisis te vervangen, legde het bedrijf zich volledig toe op R&D. Twee proof of concepts zijn klaar om eind 2020 in de markt te testen.

Noors bedrijf investeert 150 miljoen euro in Haven Oostende

Het gaat om de vestiging van de grootste Atlantische zalmkwekerij in Europa, met een aquaponic systeem waarbij visafval wordt hergebruikt als biogas.

Fotonische chips geboost met nieuwe lichtversterker

De piepkleine versterker van UTwente pept de lichtsignalen van fotonische chips op en geeft ze zo een boost, zodat bijvoorbeeld detectoren voor tumormarkers of virussen gevoeliger worden.

Slimme batterijmodules tot 100 kW bij Schneider Electric

Schneider Electric breidt de Galaxy VS 3-phase Uninterruptible Power Supply (UPS) uit met slimme interne batterijmodules van 10 tot 100 kW. De Galaxy VS met interne batterijen is hiermee de UPS met de hoogste dichtheid. Dit maakt de unit perfect geschikt voor de unieke vereisten van edge computing en kritieke infrastructuren.

Partners