Geautomatiseerde DNA-herkenning brengt bodemleven Noordzee in kaart

Onderzoek & Wetenschap 30/04/2019 12:09:51

Het Interreg project GEANS (Genetic tools for Ecosystem health Assessment in the North Sea region) gaat zeebodems in de Noordzee accurater en efficiënter monitoren via DNA-barcodes.

Lees hieronder verder   
Verwant

37 West-Vlaamse bedrijven behalen Charter Duurzaam Ondernemen

Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

Grensoverschrijdende infrastructuur voor koolstofarme industrie

OWS bouwt vergistingsinstallatie voor Leuvense EcoWerf

VIL-project toont weg naar circulaire logistiek in textielsector

Geologische berging hoogradioactief afval momenteel veiligste optie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Basiskennis bedrijfsfinanciën

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/08/2020 tot 31/08/2020

Onderhandelen met impact (online)

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/08/2020 tot 27/08/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Piping en Engineering

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 2/09/2020 tot 21/01/2020

Big data in the cloud

Het ingenieurshuis - Antwerpen

donderdag 3 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Keuze van de redactie

(13/7) Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

(7/7) ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij zowat alle menselijke activiteiten in de Noordzee, zoals visserij, scheepvaart, zandwinning en de aanleg van windmolenparken, is het wettelijk verplicht om de milieu-impact ervan te monitoren.

Traditioneel gebeurt dat door bodemstalen te nemen en de gevonden bodemorganismen onder een microscoop te identificeren: een bijzonder arbeidsintensief en tijdrovend proces.

Nieuwe DNA-gebaseerde technieken (de zogenaamde metabarcoding) beloven dit veel sneller, goedkoper en accurater te maken. Maar vooraleer deze technieken zijn te implementeren in lopende monitoringsprogramma’s, moeten er nog enkele obstakels worden overwonnen.

Negen partners uit België, Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen werken de komende drie jaar samen in het GEANS-project. Het totale budget is 2,45 miljoen euro.

Zij gaan voor enkele honderden zeebodemdieren, bijvoorbeeld wormen, vlokreeften, schelpen en slangsterren, zogenaamde DNA-barcodes ontwikkelen. Eens die in de digitale open source DNA-bibliotheek zitten, kan men de aanwezigheid van de betreffende soorten automatisch door een machine laten detecteren in een staal met zeewater of zeebodem.

In een zestal pilootstudies, waarbij wordt samengewerkt met bedrijven, beleidsmakers en andere belanghebbenden, zullen telkens DNA-gebaseerde technieken naast traditionele technieken worden gebruikt.

Denk dan aan impactstudies rond aquacultuur, zandwinning, niet-inheemse soorten of monitoringsprogramma’s in het kader van de Europese richtlijnen Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.

ILVO coördineert het project, leidt de pilootstudie over zandwinning, en draagt bij aan de DNA-bibliotheek en het beleidskader.

Het Vlaams Instituut voor de Zee staat in voor internationale contacten en databeheer, en draagt bij aan protocolontwikkeling, pilootstudies, productontwikkeling en training. << (Lydia Heida) (foto: GEANS)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Clinchen onder stroom - artikel

Elektrificatie is niet meer te stoppen. Niet alleen in de automobielindustrie, ook elders vind je steeds vaker elektrische aandrijvingen, gevoed door batterijsystemen.

Verwerking afvalstof lignine tot groene olie in proeffabriek

De groene olie dient als grondstof voor bioplastics, chemicaliën en brandstof. De installatie van Vertoro, een spin-off van TU Eindhoven, is deel van een unieke Multi Purpose Pilot Plant.

Afstand houden en volgen ... - artikel

Nog maar kort geleden leek onze overheid een contacttracing-app op je smartphone te willen installeren als een manier om te sturen in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19.

Tom Hautekiet aangesteld als nieuwe CEO Port of Zeebrugge

Na een selectieprocedure en een screening van een 110 potentiële kandidaten door een onafhankelijk extern selectiekantoor, werd Tom Hautekiet gekozen als opvolger van Joachim Coens.

Composieten op zoek naar nieuwe toepassingen - artikel

Nu JEC World in Parijs toch niet doorgaat, klopten we aan bij Linde De Vriese, Team Lead Composites bij het SLC-Lab van Sirris in Heverlee, om te vernemen welke trends de sector beheersen.

ArcelorMittal zoekt partner voor warmtenet in North Sea Port

ArcelorMittal Belgium start deze zoektocht samen met Provincie Oost-Vlaanderen, POM Oost-Vlaanderen, Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist Zelzate en gemeente Zelzate.

Onderzoekers brengen luchtcirculatie Covid-19 beter in kaart

Een unieke luchtopstelling maakt luchtstroom real-time zichtbaar. Dit om het effect van mondkapjes te meten en ventilatie-oplossingen voor het openbaar vervoer en theaters te testen.

Tumar overgenomen door Wilo

De aandeelhouders van Tumar, leverancier en installateur van vuilwaterpompen en dompelmengers in de afvalwatersector, hebben besloten hun familiebedrijf te verkopen aan Wilo.

Leybold breidt Turbovac i/iX-familie verder uit

Vacuümspecialist Leybold heeft zijn Turbovac i/iX-serie uitgebreid met de maten 850 i/iX en 950 i/iX tot zes modellen. De twee nieuwe turbomoleculaire pompvarianten worden voornamelijk gekenmerkt door een langere, probleemloze werking, een langere levensduur van het systeem en lagere bedrijfskosten.

Partners