Limburgse bedrijven gebaat bij unieke 3D-printing infrastructuur

Sirris ontwikkelde een volledig nieuwe productieketen die een 3D-metaalprinter en andere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt. Limburgse bedrijven kunnen hier van profiteren.

Trefwoorden: #3D printen, #Limburg, #opleiding, #Sirris, #Syntra

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Additieve of laagopbouwende technologie, beter bekend als '3D-printen', is al enkele jaren de prototypesfeer ontgroeid. De ontwikkelingen voor industriële inzetbaarheid woeden intussen voort.

Daar waar initieel enkel polymeren geprint werden, maakt de huidige technologie van 3D-metaalprinten het mogelijk om complexe componenten uit metaal te vervaardigen.

Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. “Dankzij het EFRO-project ‘Integratie van 3D-metaalprinten’ werden al 30 Limburgse bedrijven warm gemaakt om het 3D-metaalprinten te integreren binnen de klassieke productieketen.

Op de T2-campus (SYNTRA Limburg, VDAB en Stad Genk) konden intussen een 100-tal toekomstige bedrijfsmedewerkers kennismaken met deze technologie. Gezien de sterke vertegenwoordiging van de maakindustrie is dit een belangrijk project voor Limburg. De provincie trok daarom 110.000 euro uit voor het project.”

De grote uitdaging vandaag is de technologie efficiënt en naar waarde in te zetten. Daarom bouwde Sirris in het kader van dat EFRO-project in haar machinehal in Diepenbeek een volledige productieketen die meerdere state-of-the-art productietechnologieën samenbrengt.

In een demonstratiecel kunnen bedrijven de mogelijkheden van 3D-metaalprinten, vijfassig frezen, lasertextureren, warmtebehandeling, zandstralen en meettechnologie ontdekken en een eerste ervaring opdoen aan de hand van hun eigen product. Dat gebeurt aan de hand van concrete cases waarbij doorwinterde experts in 3D-printen en metaalbewerking zorgen voor begeleiding en advies.

Om de technologie vlotter ingang te laten vinden bij de Limburgse ondernemingen, wordt er ook gespecialiseerd personeel opgeleid. Sirris ging hiervoor een samenwerking aan met Syntra Limburg en T2-campus en stelde vorig jaar het demonstratieplatform ter beschikking voor opleiding en interactieve workshops.

Hoewel het EFRO-project afgelopen is, zal de demonstratiecel bij Sirris en het opleidingsaanbod bij Syntra Limburg en T2-campus nog ter beschikking van Limburgse bedrijven staan. Beide projectpartners zullen ook de integratie van ‘3D-printen’ binnen de Limburgse maakindustrie blijven stimuleren.