• 23/05/2019

Endress+Hauser kende sterke groei in 2018

De voortschrijdende digitalisering van de industrie en de positieve ontwikkeling op de internationale markten zorgden voor een impuls. De omzet van de Groep bedraagt bijna 2,5 miljard euro.

Trefwoorden: #Endress+Hauser, #groei, #procestechniek

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - "Het komt er uiteindelijk op neer dat 2018 een goed jaar was voor Endress+Hauser wereldwijd", aldus CEO Matthias Altendorf.

De Groep verhoogde de netto-omzet met 9,5% tot 2,455 miljard euro, ondanks de sterke schommelingen van de wisselkoersen. Uitgedrukt in lokale valuta groeide de omzet met 12,7%.

VS naar de eerste plaats
Het bedrijfsresultaat werd versterkt door een sterke economie in de sector van de procesautomatisering. De aanhoudend grote vraag van consumenten en de aantrekkende olie- en grondstofprijzen droegen bij aan de solide groei. Na jaren van wat terughoudende investeringsactiviteit zijn grootschalige projecten terug van weggeweest.

Volgens Chief Financial Officer Dr. Luc Schultheiss, overtroffen de resultaten van Endress+Hauser "het branchegemiddelde".Volgens Chief Financial Officer Dr. Luc Schultheiss, overtrof de prestatie van Endress+Hauser "het branchegemiddelde"

Endress+Hauser heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in Europa. Zelfs in Afrika en het Midden-Oosten en in de regio Azië-Stille Oceaan was er sprake van een dynamische bedrijvigheid. De sterkste groei was echter te zien in Amerika.

"Na 65 jaar heeft de Verenigde Staten Duitsland opgevolgd als onze grootste afzetmarkt", aldus Matthias Altendorf. Ook China groeide met dubbele cijfers. "Als deze trend doorzet, kan China binnenkort de toppositie overnemen," voegde de CEO eraan toe.

Winst stijgt sterk
Wisselkoersschommelingen vertraagden niet alleen de groei van de verkoop, maar beperkte ook de kosten, ondanks aanzienlijke kostenstijgingen aan de materiaalzijde. Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg met 31,4% tot 330,6 miljoen euro.

Hoewel er in 2018 geen eenmalige inkomsten werden geboekt in tegenstelling tot het voorgaande jaar, steeg de winst voor belastingen (EBT) nog steeds met 14,6% tot 315,7 miljoen euro. De Return on Sales (ROS) steeg met 0,6 punten tot 12,9%.

De nettowinst steeg met 11,2% tot 232,5 miljoen euro, wat een weerspiegeling is van een effectief belastingtarief van 26,4% dat steeg ten opzichte van het voorgaande jaar door een wijziging in de samenstelling van de winst. Het eigen vermogen kwam uit op 71%, een stijging van 0,8 punt. De Groep heeft geen aanzienlijke bankschulden.

Innovaties voor het digitale tijdperk
Endress+Hauser's groei werd gevoed door een schat aan innovaties. Het bedrijf bracht vorig jaar 54 nieuwe producten op de markt. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling stegen tot 184,2 miljoen euro, wat 7,5% van de omzet vertegenwoordigt.

De onderneming heeft 287 initiële octrooien aangevraagd in 2018. Aan het einde van het jaar bezat Endress+Hauser bijna 7.800 octrooien en andere intellectuele eigendomsrechten.

Ongeveer een derde van de nieuwe octrooien had betrekking op het IIoT, digitale communicatie, diagnostiek en elektronica. "Digitalisering dringt door in alle gebieden", benadrukt Matthias Altendorf.

Naast de 1.000 ontwikkelaars die actief zijn in de competentiecentra van de Groep, zijn verschillende door de Groep opgerichte start-ups ook bezig met producten, solutions en services voor het digitale tijdperk. Endress+Hauser werkt bovendien nauw samen met industriële partners zoals de software-specialist SAP.

Een andere drijvende kracht achter de groei was de procesanalyse. "De optische analyzer business deed het uitstekend", aldus Matthias Altendorf. Endress+Hauser heeft een Europees ondersteuningscentrum voor geavanceerde analysers opgericht in Lyon, Frankrijk. Het netwerk van verkoopspecialisten op dit gebied groeit in Europa. De CEO hoopt op extra impulsen om deze business area te stimuleren.

Honderden nieuwe banen
De positieve ontwikkeling werd weerspiegeld in de vele nieuwe banen die werden gecreëerd. Eind 2018 had Endress+Hauser wereldwijd 13.928 medewerkers in dienst, een toename van 629 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Vooral in de productie- en productie gerelateerde gebieden, en ook in de service-units, was de instroom bijzonder groot. Alleen al in de regio Bazel heeft het bedrijf 200 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

Endress+Hauser investeerde bijna 750 miljoen euro binnen een periode van vijf jaar, "die de onderneming allemaal met eigen middelen financierde", zoals CFO Luc Schultheiss aangaf. In 2018 stroomde 158,6 miljoen euro naar gebouwen, machines en IT.

De twee grootste projecten betreffen de uitbreiding van de fabrieken in Reinach, Zwitserland en Maulburg, Duitsland. De Groep is ook bezig met een groot project in de VS dat de verkoop-, service- en supportorganisaties in de Golfregio in Houston, Texas, zal bundelen.

Top ranking duurzaamheid
"Als familiebedrijf is duurzame ontwikkeling belangrijk voor ons", benadrukt Matthias Altendorf. Een van de strategische indicatoren is de jaarlijkse EcoVadis-benchmark, die bedrijven beoordeelt op duurzaamheid.

In 2018 bleef Endress+Hauser zich verbeteren en scoorde 68 van de 100 punten waarmee ze in de top 5% van de vergelijkingsgroep worden geplaatst. Endress+Hauser is van plan om het EcoVadis-platform te gebruiken om uiteindelijk haar eigen leveranciers te evalueren.

"Wij vinden het voor de toekomst van Endress-Hauser belangrijk dat leden van de aandeelhoudersfamilie bij de onderneming blijven werken", benadrukt Klaus Endress, voorzitter van de Raad van Commissarissen. "Dit versterkt de banden tussen de familie en het bedrijf."

Er werd dus besloten om de leden van de familie in staat te stellen om op alle niveaus binnen het bedrijf te werken. Het Familiehandvest geeft duidelijke richtlijnen; kandidaten die voor deze weg kiezen, krijgen nauwe steun van de Familieraad.

Voortdurende solide groei
Endress+Hauser is in 2019 goed van start gegaan. De inkomende orders en de netto-omzet van de Groep liggen ver boven het niveau van het voorgaande jaar .Toch verwacht de onderneming dat deze trend in de tweede helft van het jaar zal afzwakken.

"We verwachten nog steeds een solide groei in het ééncijferige middensegment", aldus Luc Schultheiss. Volgens de CFO is het bedrijf van plan om dit jaar 260 miljoen euro te investeren en als het bedrijf goed blijft presteren, zullen er wereldwijd 500 nieuwe banen worden gecreëerd.


Voor meer informatie:
Endress+Hauser Belgium nv/sa
Kris Ameryckx
Carlistraat 17 -19, B-1140 Brussel
www.be.endress.com - Kris.ameryckx@endress.com

 Lees méér over: Endress+Hauser



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.