De toekomst van de maakindustrie in België

Een Belgisch weefgetouw produceert één op twee jeansbroeken. In bijna iedere nieuwe personenwagen zit Belgische technologie. Hoe verzekeren we de toekomst van ‘onze’ maakindustrie?

Trefwoorden: #Agoria, #maakindustrie, #STEM

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - In 2012 lanceerde de Europese Commissie de doelstelling dat de (maak)industrie, ter ondersteuning van een gezond economisch weefsel, tegen 2020 een bijdrage van 20 % aan het Europese BBP zou leveren.

Eind 2018 haalde de EU28 al 16 % en telde Duitsland zelfs 23 %. Met 14 % bevindt België zich in de onderste tabelhelft. Daarmee scoren we weliswaar beter dan Nederland (12 %) en Frankrijk (11 %) maar laten we Zweden (15 %), Italië (17 %) en Polen (20 %) voorgaan.

We hebben heel wat troeven om van de maakindustrie een hoeksteen van onze economie te maken, op voorwaarde dat we een antwoord vinden op enkele grote uitdagingen. Als we die samen aanpakken, kunnen we zelfs in de ‘Champions League’ spelen.

Imago van de sector
Sociale onrust en de perceptie van het brede publiek spelen ons nog parten. Onlangs sprak ik STEM-jongeren toe en het clichébeeld van de vervuilende (maak)industrie, met zijn rokende schoorstenen, doemde spontaan op.

Met enkele filmpjes en afbeeldingen van moderne bedrijven bracht ik hen snel enkele nieuwe inzichten bij. Ook veel ouders denken zo. ‘Iemand met een beetje gezond verstand, laat zijn kind toch niet studeren om later in de ‘industrie’ te gaan werken, zeker?’

Voor wie nog mocht twijfelen, een opleiding in een STEM-richting biedt wel degelijk een heel mooie toekomst, ook in de industrie.

Competitiviteit
Dankzij maatregelen als de taxshift en indexsprong is de inhaalbeweging ingezet en verminderde de loonhandicap met onze buurlanden. Door deze historische handicaps, maar ook door de competitie met het Zuiden en Zuidoosten van Europa, moeten we nog steeds zwaar inzetten op de optimalisatie van onze productieprocessen.

Ondertussen bouwden we een voorsprong op, mede dankzij het menselijk kapitaal. De buurlanden zitten niet stil. Nederland lanceerde het Smart Industry programma 2018-2021.

Onlangs lanceerde de Duitse minister voor Economie Peter Altmaier een Nationaal Strategieplan 2030 met concrete ideeën om de industriebijdrage naar 25 % te trekken. Bij ons keurde de Vlaamse regering half maart het AI-impulsprogramma goed met een sterke klemtoon op de industrie.

Agoria, samen met Sirris, biedt zoekende bedrijven een leidraad. Met de Digital Journey Tracker faciliteren we de digitale transformatie. In combinatie met het MadeDifferent-programma tackelen we de transformatie-uitdagingen, met als finale beloning de ‘Factory of the Future’ (FoF) award.

Het FoF-verhaal krijgt nu een Europese dimensie. Terecht, want de cijfers die de 32 Factories of the Future voorleggen, spreken voor zich: productiedoorlooptijden daalden er met 50 %, de time-to-market van nieuwe producten is met 40 % gereduceerd, de productiviteit steeg de voorbije vier jaar nog eens met 25 %, het aantal productiefouten daalde met evenveel. Samen investeerden ze 850 miljoen euro. De tewerkstelling groeide er met 13 % en stuk voor stuk kenden ze een omzetstijging.

We hebben het allen enorm druk in deze hoogconjunctuur maar we mogen niet vergeten in te zetten op de transformaties die ons klaarstomen voor die boeiende toekomst. De zon schijnt. Hoog tijd om ons dak te repareren!


door Ben Van Roose, Head manufacturing Agoria