Zout vermindert tumorgroei via immuuncellen

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van Professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) heeft aangetoond dat een hoge zoutopname tumorgroei in muizen kan remmen.

Trefwoorden: #immuuncellen, #kanker, #kankercellen, #tumoren, #VIB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Te veel zout is gelinkt aan een verhoogd risico op een hoge bloeddruk en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Het heeft ook een impact op ons immuunsysteem. Een dieet met veel zout verwart de immuuncellen waardoor ze mogelijk het eigen lichaam aanvallen.

Maar interessant genoeg kan dit negatieve effect nuttig blijken in een andere geneeskundige toepassing: immuuntherapie tegen kanker. Het hoge-zouteffect blijkt namelijk ook de aanvallen van het immuunsysteem tegen kankergezwellen te versterken.

Een internationaal team wetenschappers geleid door Prof. Kleinewietfeld, met als partners Prof. Sven Brandau (Universiteit van Duisburg-Essen, Duitsland), Dr. Thomas Kammertöns (Charite & MDC-Berlin, Duitsland) en Prof. Jo Van Ginderachter (VIB-VUB) onderzocht hoe een voedingspatroon met veel zout tumorgroei beïnvloedt in muizen.

Veel zout bleek samen te gaan met een vertraagde tumorgroei. Dit kwam door de gewijzigde werking van de ‘myeloid-derived suppressor cellen’ (MDSCs). Dit zijn immuuncellen die normaal gezien verhinderen dat andere immuuncellen tumoren aanvallen.

Toen de onderzoekers cellen aan een hoge zoutconcentratie blootstelden, zagen ze dat de MDSCs van functie veranderden, en minder in staat waren hun originele taak uit te voeren. Gevolg: de andere immuuncellen konden de tumoren aanvallen.

Het feit dat MDSCs via een hoge zoutconcentratie gedwongen kunnen worden om een andere functie op te nemen waardoor ze de efficiëntie van immuuntherapie niet benadelen, biedt perspectieven voor het optimaliseren van deze behandelingen.

Een hoge zoutopname wordt echter ook in verband gebracht met maagkanker, dus de bevindingen van de huidige studie moeten bevestigd worden en de onderliggende mechanismen moeten verder worden uitgepluisd.


(figuur: VIB)