Eeuweling Niko is Factory of the Future

Niko werd 100 jaar en mag zich nu ook ‘Factory of the Future’ noemen. De marktleider in schakelmateriaal en domotica ontving het Agoria-certificaat voor zijn toekomstgerichte inspanningen.

Trefwoorden: #domotica, #Factory of the Future, #Niko, #schakelmateriaal

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - “Dankzij de inzet van robots, intelligente visiesystemen en een innovatieve arbeidsorganisatie, wordt een uitgebreide productvariëteit ook bij een lager volume flexibel en in een mum van tijd geproduceerd aan de prijs van grote reeksen”, stelt Daniël Hofman, Manager Projects & Engineering.

“Door waar mogelijk te digitaliseren, verhoogt de kwaliteit en ontstaat er meer rust op de werkvloer.” Investeringen in digitalisering, hightech machines en technologieën maken het familiebedrijf uit Sint-Niklaas klaar voor de toekomst. De focus op duurzaamheid en een innovatieve arbeidsorganisatie versterkt ook de internationale concurrentiepositie.

In 2018 boekte Niko meer dan 175 miljoen euro omzet. Het voorbije decennium investeerde het bijna 100 miljoen euro in productietechnieken. Met de opkomst van artificiële intelligentie zal het zo’n 10 miljoen euro per jaar blijven investeren in het moderniseren van de fabriek. De Niko Group telt meer dan 700 werknemers en vestigingen in tien Europese landen.

Procescontrole
De vernieuwing van zijn spuitgietmachinepark is een continu proces waarin ondertussen overgeschakeld werd van hydraulisch naar volledig elektrisch aangedreven machines voor een betere energiebeheersing en procescontrole. Onlangs kocht Niko twee indrukwekkende servogestuurde Bihler assemblagemachines aan: BM6000 en BM4500.

Het Duitse Bihler en Niko werken al jaren samen. Het basisconcept, de sturing en chassisopbouw van deze machines zijn standaard. Al het andere is maatwerk. De BM6000 maakt metalen onderdelen aan en assembleert stopcontacten. Beide machines hebben ingebouwde technologie om fouten te voorkomen. Zo detecteert de BM6000 of de correcte messingband wordt aangeboden.

Twee matrijsvarianten zijn via een schuifsysteem onderling instelbaar en sensoren controleren hun correcte positie. De kritische maten staan onder camerabewaking om bij eventuele calamiteiten tijdig in te grijpen. Tegelijk worden via de achterzijde van de machine sokkels aangevoerd en gekeurd door camera’s. “Beide machines zijn met OPC UA-servers uitgerust”, zegt Kristof Veldeman, Maintenance & Engineering Manager.

De BM4500 bouwt onderdelen voor schakelaars en hanteert hetzelfde principe als de BM6000. Terwijl voordien zowel de veer als de kooi van de schakelaar afzonderlijk gefabriceerd werden en het contact nadien werd aangebracht, zijn beide handelingen nu in één machine geïntegreerd.

Drie plooistations worden automatisch geactiveerd. Extra handelingen zijn overbodig. Ook puntlassen wordt door deze machine verricht, waarbij alle parameters van elke lasbeurt worden opgeslagen. De lasverbindingen zijn optimaal maar worden ook door een camera gecontroleerd.

Ergonomie
“Het recentste apparaat dat intern vervaardigd werd noemen we de ‘klikken van toetsen’-machine; het in elkaar klikken van twee componenten”, vertelt Veldeman. “Voordien werd deze handeling manueel uitgevoerd, maar omwille van ergonomische redenen nam een automaat dit over. In samenspraak met productie en operatoren werd gefocust op de lay-out van de bediening, op error handling tot op het laagste niveau, op de controle van elke cilinder tot op de milliseconde om te weten hoelang over een bepaalde beweging gedaan wordt, enz.”

Niko ontwikkelt nu een flexibele cel die de kloof tussen het manuele en het volautomatische gebeuren moet dichten. Voor elk product wordt onderzocht welke productie- en assemblagestappen zich lenen tot automatiseren. Er is plaats zowel voor manuele handelingen als voor robots en flexibele feeders.


Door Wouter Peeters