Investering in hightech proefveldbemester

Inagro test de werking van nieuwe, gerecycleerde meststoffen uit. Een speciaal daarvoor ontwikkelde proefveldbemester maakt het mogelijk om deze complexe bemestingsproeven uit te voeren.

Trefwoorden: #bemester, #bemesting, #bodemvruchtbaarheid, #gps, #Inagro, #injecteur, #Interreg, #kunstmest, #machine, #machinebouwer, #nutriënten, #pompsysteem, #proef, #recycling, #ReNu2Farm, #teelt, #trekker, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - Het project ReNu2Farm van Interreg North-West Europe heeft als doel om kunstmest gedeeltelijk te vervangen door gerecycleerde meststoffen. Voorwaarde daarbij is dat de performantie en veiligheid van gerecycleerde meststoffen gelijk zijn aan die van kunstmest.

Inagro startte dit voorjaar met de aanleg van een bemestingsproef, om de bemestingswaarde van ‘groene kunstmeststoffen’ in kaart te brengen.

In de drie jaar durende proef worden de volgende parameters in verschillende teelten onderzocht: de N-bemestingswaarde, effecten op de teelt, de bodemvruchtbaarheid en het aanwezige bodemleven, en verliezen van nutriënten naar het milieu.

Technisch gezien is de veldproef een huzarenstukje. Om effecten van de natuurlijke variabiliteit in de bodem op te vangen, worden verschillende bemestingen willekeurig over het perceel toegediend.

Hierbij mag de injecteur elk veldje maar één keer berijden, zoals het in de praktijk ook is. Om dit te realiseren voor een proef met ruim 100 kleine velden, ontwikkelde een machinebouwer een speciale bemester. Dit is een gedragen machine achter op de trekker, zodat de bemester voldoende licht en wendbaar is.

De bemester combineert twee pompsystemen, waardoor producten die je normaal om veiligheidsredenen niet mag mengen, toch in één werkgang toegediend kunnen worden:

  • Vacuümpompsysteem voor toediening van grote volumes laag geconcentreerde meststoffen, zoals dierlijke mest of digestaat.
  • Slangenpompsysteem voor toediening van hoog geconcentreerde meststoffen, zoals spuiwaters.

Van elk product worden in de veldproef verschillende dosissen toegediend, om te zien wat het effect op het gewas is. Zo is de snelheid van de stikstofvrijstelling in de bodem af te leiden.

Hiertoe kreeg de bemester de nodige controle-elementen, die gekoppeld zijn aan de gps van de trekker. Zo is een nauwkeurige instelling van het gewenste volume tijdens de proef mogelijk. Dat wordt bijgehouden voor ieder proefveld, zodat de exact toegediende volumes bekend zijn.


Lydia Heida)

Het project loopt tot 2020 en heeft naast Vlaamse partners UGent en Inagro ook partners in Duitsland, Ierland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland.