Robotsoftware maakt cobots menselijker

VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Dit was onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject.

Trefwoorden: #Audi, #cobot, #collaboratieve robot, #VUB

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Voor dit onderzoek (onderdeel van het Claxon-onderzoeksproject waar onder meer de VUB en UHasselt en bedrijven als Robovision, Melexis, Softkinetic, AMS Robotics aan meewerkten) gebruikte El Makrini de productielijn van de Audi A1 in de fabriek in Vorst als casestudy.

De autobouwer gebruikt al langer robots en investeert momenteel volop in collaboratieve robots (cobots). Uit een bevraging 42 van Audi-arbeiders bleek dat vooral het gebrek aan interactie en het feit dat robots er niet als mensen uitzien zijn de voornaamste hinderpalen zijn die aanvaarding en samenwerking met cobots in de weg staan.

De onderzoekers ontwikkelden daarom nieuwe software die robots toelaat om mensen te begroeten, met hen te communiceren en zelf oogcontact te maken. Hij implementeerde dit op de cobot Baxter, die bij in de productie wordt ingezet voor het lijmen van onderdelen.

Hij zorgde er tevens voor dat de robot typische menselijke kenmerken kreeg zoals ogen en een mond. Uit een experiment bleek inderdaad dat deze aanpassingen het makkelijker maakte om te robot te aanvaarden als ‘collega’ en samen te werken.

Naast sociale aanvaarding, is ook de veiligheid belangrijke uitdaging bij samenwerkingen tussen robot en mens. Wanneer deze twee namelijk hun werkruimte delen en robots slecht afgesteld zijn gebeuren er botsingen, die leiden tot kneuzingen bij werknemers of schade aan de installatie.

Om dit aan te verhelpen, ontwierp de VUB-onderzoeker een nieuwe veiligheidssoftware die toelaat om preciezer te bepalen met welke kracht de cobot werkt en zich beweegt. Ook dit werd succesvol getest tijdens hetzelfde experiment.

Tot slot werkte El Makrini ook een methode uit om te bepalen welke taken beter kunnen overgenomen worden door cobots. Via 3D-camera’s analyseerde hij de bewegingen die arbeiders maken en zo kan accuraat ingeschat worden of het werk al dan niet (fysiek) te belastend is voor mensen, en dus beter kan uitgevoerd worden door robots.