Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Trefwoorden: #AR, #augmented reality, #EFRO. GTI, #game, #Howest, #KU Leuven, #labs, #Machinebouw, #mechatronica, #replica, #robots, #Sirris, #smart assembly, #smart production, #UGent, #virtual reality, #virtueel, #Vlaanderen, #VR

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - West-Vlaanderen en vooral het zuiden van de provincie buigt op een sterk industrieel ecosysteem.

Om deze maakbedrijven toekomstbestendig te maken, is digitale innovatie en integratie van nieuwe technologieën essentieel.

De drie labs van de UGent, Howest en Sirris bundelen, samen met twee recent geopende innovatielabs van de KU Leuven in Brugge, de expertise rond Industrie 4.0. Dit alles gebeurt onder impuls van POM West-Vlaanderen als initiatiefnemer.

Productiebedrijven kunnen in deze labs terecht om hun productiemethodes slimmer en flexibeler te maken met behulp van digitalisering en automatisatie.

West-Vlaanderen staat voor 40% van de Vlaamse jobs in mechatronica en bijna 25% in de metaalverwerking. Voor hun verdere ontwikkeling vragen bedrijven uit deze sectoren om toegankelijke kennis en knowhow op hoog niveau.

Het Smart Assembly & Production Lab creëert een testomgeving waar maakbedrijven kunnen experimenteren met innovatieve technologieën om operatoren bij hun taken, zoals assemblage, te ondersteunen. Doel is om te analyseren hoe robots en mensen met een optimale taakverdeling veilig samenwerken.

Het Smart Production Organisation Lab is uitgerust met een 180 graden videowall en een interactieve meeting tafel. Het gaat hierbij om het verbeteren van bestaande productiesystemen door de creatie van een exacte virtuele replica. Simulaties voorspellen mogelijke operationele verbeteringen van het productiesysteem.

Het Augmented & Virtual Reality Technologielab focust op implementatie van Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en game engine functionaliteiten als industriële toepassingen bij maakbedrijven.

AR is in te schakelen voor interne communicatie of als ondersteuning van operatoren tijdens het productieproces. Met VR zijn opleidingen op maat van de medewerker aan te bieden zonder de productielijn te beïnvloeden. AR en gametechnologie zijn ook in te schakelen voor real time data visualisatie.

Het project 'Machinebouw en Mechatronica centrum West-Vlaanderen' is ingediend in het kader van de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO Vlaanderen programma. Budget: ruim 4,2 miljoen euro.