Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

Het Europese onderzoeksproject LEX4BIO heeft tot doel de import van meststoffen te verminderen, nutriëntenkringlopen te sluiten en landbouwsystemen in de EU te verduurzamen.

Trefwoorden: #bio-based, #broeikasgassen, #fosfor, #Horizon 2020, #landbouw, #LEX4BIO, #mest, #stikstof

Lees verder

research

( Foto: fotokostic - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De milieueffecten van de Europese landbouw worden grotendeels veroorzaakt door geïmporteerde minerale fosfaten en stikstofmeststoffen.

De voorraden van fosfor zijn eindig, en de productie van stikstofhoudende meststoffen is energie-intensief en veroorzaakt emissies van broeikasgassen. Tegelijkertijd blijven nutriëntenrijke nevenstromen en organisch afval onderbenut.

Het nieuwe Horizon 2020-onderzoeksproject LEX4BIO is er daarom op gericht om milieubelastende minerale meststoffen te vervangen door meststoffen uit nevenstromen, ofwel biobased mest.

Het LEX4BIO consortium omvat 21 partners uit 14 Europese landen, waaronder onderzoeksinstituten, universiteiten, het MKB en industriële partners. Vanuit België neemt de Universiteit van Gent deel aan het onderzoek.

De coördinatie van het project is in handen van het Luke Natural Resources Institute in Finland. Het project heeft een budget van 6 miljoen euro en loopt tot mei 2023.

In het onderzoek worden de nutriënt-rijke nevenstromen in kaart gebracht, hun nutriëntensamenstelling bepaald, en wordt technologie ontwikkeld om veilige biobased meststoffen te vervaardigen.

Het gaat hierbij onder meer om de evaluatie van organische verontreinigende stoffen en zware-metaalzouten in herwonnen nutriënten uit stedelijke afvalstromen. Er worden strategieën ontwikkeld om deze nutriënten optimaal te hergebruiken.

Ook wordt de milieu-impact van biobased mest beoordeeld door screening met behulp van hoge-resolutie massaspectrometrie. Dit betreft hun gehalte aan farmaceutische producten en andere organische verontreinigingen.

Er worden ook kleinschalige teeltexperimenten in een broeikas uitgevoerd, om te bepalen of de verontreinigingen door de gewassen worden opgenomen. Dit kan mogelijke gevolgen voor de voedselveiligheid hebben.