30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

Bijna 80 exposanten trokken op de tweedaagse vakbeurs Vision, Robotics en Motion 2019 zo'n 1.650 professionals naar het NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven.

Trefwoorden: #automatisatie, #cobot, #robot, #visie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Mikrocentrum )

ENGINEERINGNET.BE - Op deze 18e editie waren cobots prominent aanwezig. Toestellen van marktleider Universal Robots zagen we op verschillende standen aan de slag.

Eerder dit jaar ging Industrial Cobots (IC) aan de slag als exclusieve distributeur in de Benelux. “We doen ook de UR+ producten, de ‘add ons’ zoals grippers en camera’s”, zei general manager Peter Kiekens.

Teqram showde de EasyMechanic, een roteerbare pijler met opgebouwd visiesysteem dat twee UR-cobots aanstuurde. Bij SKF en Olmia Robotics zagen we een UR10-cobot stevige verfdozen ontstapelen.

De cobot stond niet alleen bovenop een uitschuifbare liftkit om bijvoorbeeld hoger te stapelen of te ontstapelen. De pilaar stond bovendien op een lineaire SKF Slidekit -een ‘spoormodule’- waardoor het geheel ook op de horizontale as een ruimer bereik kreeg.

Andere cobots: bij WiredWorkers pikte de Panda, van het Duitse Franka Emika, met behulp van een lerend visiesysteem gekleurde duploblokken op. Het ‘zelfleren’ gebeurt door ‘voordoen’ of ‘teaching’.

Zolang de blokken ver genoeg uiteen liggen -zodat de grijpers niet gestoord worden- en niet op een hoopje of schuin liggen, trekt het systeem het. Het 3D-gebeuren en chaos stapels blijven uiterst lastig. Maar de technologie gaat er snel op vooruit.

Bij van Rooij EDSE en ProduLAS liep de SOLOS machinebelader die nu voorzien was van een soepele zuignap. Gekoppeld aan de camera en de CPick++ technologie haalt die wel onderdelen, op basis van een CAD-tekening, uit een hoop.

In april lanceerde Dormac de Doosan Robotics Smart Vision, een 2D visiesysteem. Dat zagen we gekoppeld aan een Doosan Cobot met Schmalz zuignappensysteem. Bij Balluff liep een cobot op een eigen visiesysteem en nieuwe Co-act Gripper van Schunk. Astro Controls verdeelt sinds begin dit jaar de Elfin van de Chinese Han’s Robot Co.

We zagen ook enkele microrobots zoals de zesassige Canadese Meca500 bij ESPS. Die weegt net geen vijf kg maar kan wel een payload van 0,5 kg aan en heeft een herhaalbare nauwkeurigheid van 6 mu. Het toestel loopt op 24V DC en verbruikt een 50W. Ook Yaskawa liet zijn MotoMINI zien: 7 kg die 0,5 kg tilt en een nauwkeurigheid heeft van zo’n 0,02 mm.

En dan waren er ook wat AGV’s aan de gang, van Nobleo Technology maar ook van het jonge Movigo Robotics. Die laatste liet zijn Sharko10 zien, een rijdende ‘vork’ die via WiFi, het MoviGo traffic management systeem en de MoviGo Connect koppelt met MES, WMS of ERP en autonoom een pallet opzoekt, op zijn plek trekt, zichzelf bijlaadt en voortdoet.

Het ding pikt open palletten van 1.000 kg en houdt het 10 uren vol. Aan de marktintroductie halfweg vorig jaar, ging twee jaar ontwikkeling vooraf.


De volgende editie vindt plaats op 10 en 11 juni 2020.
Bezoek de website voor meer informatie.

Foto-impressie: (© LDS)
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Links: Balluff visiesysteem, rechts: Doosan Robotics SmartVision

Links: Festo Bionic Softarm, rechts: DOBOT Magician

Robots van Universal Robots

Links: Franka Emika Panda, rechts: ESPS Meca 500

Links: Movigo, rechts: Yaskawa Moto Mini

Links: ABB YUMI, rechts: SKF Olmia