SCK•CEN opent nieuwe noodplankamer

Het Studiecentrum voor Kernenergie heeft onlangs het nieuwe, energiezuinige gebouw EME ingehuldigd. In dat gebouw bevindt zich ook hun vernieuwde noodplankamer.

Trefwoorden: #EME, #kernenergie, #noodplankamer, #radioactiviteit, #SCK•CEN

Lees verder

Techniek

( Foto: SCK•CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Eind 2018 rondde het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) de bouw van EME af. EME staat voor EMergency, Medical en MEasurement. De nieuwbouw omvat namelijk de medische dienst, de dienst lageradioactiviteitsmetingen en de noodplankamer.

De medische dienst beschikt nu over hoogtechnologische apparatuur en de laboratoria van de dienst lageradioactiviteitsmetingen kregen een andere inrichting.

“De inrichting is afgestemd op de flow van het proces: van staalname tot analyse. Ook schonken we extra aandacht aan continue monitoring van bepaalde parameters als zuurstof, temperatuur, vochtigheid en explosieve atmosfeer”, aldus bouwcoördinator Davy Dehaen van SCK•CEN.

In de noodplankamer komen alle actoren samen om – in het geval van een incident – snel te overleggen, maatregelen te nemen en te communiceren. Uit de periodieke veiligheidsevaluatie bleek dat de huidige noodplankamer aan vernieuwing toe was.

In tegenstelling tot de huidige noodplankamer zitten de leden van de crisiscel niet meer in één grote ruimte. De nieuwe noodplankamer is verdeeld in verschillende, van elkaar afgeschermde lokalen.

Op die manier kunnen de leden van de crisiscel zich beter concentreren, maar zitten ze fysiek toch bij elkaar om snel te kunnen overleggen. Het SCK•CEN organiseert op regelmatige tijdstippen oefeningen in de noodplankamer.

"Dankzij deze infrastructuur kan het SCK•CEN zijn wettelijke verplichtingen omtrent veiligheid ook in noodsituaties beter nakomen," aldus Frank Hardeman, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

Wim Caeyers, burgemeester van Mol, vult aan: “Snel en adequaat reageren bij noodsituaties vormt een gedeelde bekommernis van SCK•CEN en alle overheden, waaronder het gemeentebestuur."

"Ook de communicatie naar de buitenwereld over te nemen maatregelen door de organisatie, zal vanuit de nieuwe noodplankamer gebeuren. Dergelijke levensnoodzakelijke infrastructuur moet op elk moment up-to-date zijn en over alle vereiste functionaliteiten beschikken.”