Uitreiking European Inventor Award 2019

Op de 14e editie van de European Inventor Award gingen de prijzen naar vindingen in kunststofrecyclage, de diagnose van kanker, herlaadbare lithiumbatterijen, anti-fouling en DNA-testen.

Trefwoorden: #anti-fouling, #DNA-sequencing, #EPO, #European Inventor Award, #kanker, #kunststofrecyclage, #lithium-ion batterij

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De European Inventor Award 2019, die in de Weense Stadthalle uitgereikt werd door het Europees Octrooibureau (EPO), ging naar prijswinnaars in vijf categoriën.

In de categorie ‘industrie’ wonnen de Oostenrijkse Klaus Feichtinger en Manfred Hackl met hun technologie voor kunststofrecyclage. Wereldwijd produceren al 6.000 van hun machines zo’n 14,5 miljoen ton plastic pellets per jaar met herwonnen kunststofmateriaal.

In de categorie ‘science’ haalde de Franse Jérôme Galon het met zijn Immunoscore kankertest die gebruik maakt van digitale beelden en software om de immuunrespons te meten van patiënten met colorectale kanker.

In de categorie van niet-EPO landen mocht de Japanse Akira Yoshino, uitvinder van de herlaadbare lithium-ion batterij, met de prijs naar huis.

In de categorie van de KMO’s werd de Nederlandse Rik Breur gelauwerd. De zee-egel inspireerde hem een alternatief te vinden voor de toxische verf die op schepen gezet wordt om te voorkomen dat algen, zeepokken en mosselen zich afzetten op de boeg. Hij ontwikkelde een milieuvriendelijke en zelfklevende ‘ant-fouling wrap’ die op het schip gekleefd kan worden.

De publieksprijs én de ‘Lifetime achievement Award gingen naar de Spaanse wetenschapster Margarita Salas Falgueras voor haar pionieren in de genetica en moleculaire biologie.

Zij bedacht een snellere, eenvoudigere en betrouwbaardere manier om kleine hoeveelheden DNA te repliceren in hoeveelheden die groot genoeg zijn voor genoomtesten, met het phi29 DNA-polymerase enzyme.

Haar uitvinding wordt nu dagelijks gebruikt in oncologie, forensische geneeskunde en archeologie.


ACHTERGROND
EPO lanceerde de European Inventor Award in 2006 om uitvinders en teams van uitvinders te lauweren wiens uitvindingen een antwoord bieden aan de grootste uitdagingen van onze tijd. De 15 finalisten en winnaars werden geselecteerd door een onafhankelijke, internationale jury en een pool van honderden uitvinders en uitvinder teams. De publieksprijs is het resultaat van een online stemming (met zo’n 15.000 stemmen).