Trends: Hoe zal LED verlichting zich ontwikkelen?

Economie 25/06/2019 10:12:03

LED-verlichting, althans de technologie hierachter, is ouder dan veel mensen denken. De afkorting LED staat voor light emitting diodes en bestaat in technische zin al sinds de jaren 1950.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 17/06/2020 tot 19/06/2020

World Nuclear Exhibition

Parc des expositions - Parijs

van 23/06/2020 tot 25/06/2020

Keuze van de redactie

(4/6) Vydraulics neemt Doedijns Group International over

(3/6) Lantis gunt realisatie Scheldetunnel aan consortium THV COTU

(2/6) Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

(2/6) Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

(28/5) CTG lanceert Europese GDPR-stresstest

(27/5) Worden natrium-ion batterijen de toekomst?

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Pas sinds enkele decennia heeft de ontwikkeling van LED lampen, met de geavanceerde E27 LED lampen als een van de nieuwste fenomenen, een grote vlucht genomen.

Dat is vooral te danken aan de sterk verbeterde techniek en de grote vraag naar energiezuinige lampen met LED van particulieren, maar ook van het bedrijfsleven. De aandacht vor het milieu en de toegenomen welvaart doen wonderen voor de verkoop van E27 LED lampen en andere geavanceerde types LED-verlichting. 

Welke ontwikkeling heeft LED doorgemaakt?
In de kern heeft LED-verlichting op meerdere vlakken een kwaliteitsslag gemaakt. Zo is de lichtsterkte in de afgelopen jaren - gemeten in lumen - flink verbetert. De efficiënte E27 LED lampen zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze lampen produceren aanzienlijk meer lichtkracht dan vroegere LED-lampen. Daarbij is het energieverbruik van LED-verlichting inmiddels al spectaculair laag te noemen.

Vergeleken met bijvoorbeeld gloeilampen en halogeen, verbruiken LED-lampjes zo'n 5 tot wel 10 keer minder energie. Weer een ander belangrijk verbeterpunt is de indrukwekkende levensduur van LED-lampen. Deze gaan gemiddeld zo'n 35.000 lichturen mee, aanzienlijk langer dan traditionele vormen van verlichting.

De Wet van Haitz
Onderzoeker Roland Haitz ontdekte dat bij verlichting de kosten in relatie tot de lichtsterkte in tien jaar tijd met maar liefst ene factor 10 dalen. Tegelijk, zo constateerde Haitz, neemt per decennium de lichtsterkte met een factor twee toe.

Bijvoorbeeld: de lichtkracht van LED was in 2010 zo'n 100 lumen per Watt, maar zal in 2020 zo'n 200 lumen per Watt bedragen. Terwijl LED-lampen dus voordeliger worden en hiervoor minder geld neergelegd hoeft te worden, profiteren gebruikers daarnaast van veel sterkere verlichting.

Nuttige toepassingen van LED in het bedrijfsleven
Interessant is dat in de afgelopen jaren steeds meer toepassingen van LED-verlichting zijn ontdekt, die interessante resultaten opleveren. Zo gebruikt de tuinbouw inmiddels LED-lampen om bijvoorbeeld aardappels beter te laten groeien en langer te kunnen opslaan.

Aardappels verkleuren en rotten minder snel door deze te beschijnen met specifieke kleuren en sterktes LED. Een andere boeiende ontwikkeling zijn zogenoemde ultraviolette LED-lampen.

Geneeskundigen in de biochemische industrie en landbouw gebruiken dit type verlichting om infecties de kop in te drukken. Voorts wordt Led tegenwoordig ook gebruikt om effectiever water en lucht te kunnen zuiveren en voor hardingsprocessen in diverse industriële sectoren. << (foto: Pixabay)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Korte­termijn­geheugen­verlies batterijloze apparaten opgelost?

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer TU Delft, heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee batterijloze apparaten tijdens korte stroomonderbrekingen de tijd kunnen onthouden.

Belg krijgt leiding over wereldwijd R&D-centrum AB InBev

Sinds kort is David De Schutter de nieuwe Global Vice President van het Global Innovation & Technology Center (GITEC) van AB InBev in Leuven, hun wereldwijde R&D-centrum.

Nieuwe ‘wervelende’ magnetische toestand in puur element periodiek systeem

De Radboud Universiteit en de Universiteit van Uppsala hebben ontdekt dat neodymium bestaat uit een zee van wervelende magneetjes die op diverse snelheden draaien en steeds veranderen.

LUMC bouwt grote stamcelfaciliteit voor Europese partners

In deze nieuwe faciliteit zal onderzoek gedaan worden op het gebied van regeneratieve geneeskunde, zoals gekweekte insuline producerende bètacellen voor diabetespatiënten.

Gaspar Gascon wordt CTO bij Punch Powertrain

Punch Powertrain, onafhankelijk leverancier van innovatieve en energie-efficiënte aandrijfsystemen voor autoconstructeurs, heeft Gaspar Gascon aangesteld als Chief Technology Officer (CTO).

Succesvolle testen ontgassen binnenvaartschepen in North Sea Port

North Sea Port is gestart met het testen van dampverwerkings-installaties om binnenvaarttankers met een nieuw ontwikkelde installatie veilig en gecontroleerd restdampen te laten verwerken.

Meest massieve botsingsproduct ooit in versneller waargenomen

Het ATLAS-experiment heeft in botsingen van protonen in de Large Hadron Collider op CERN aanwijzingen gevonden voor processen waarbij vier topquarks tegelijk ontstaan.

Alle offshore windparken aangesloten op MOG in Noordzee

Met de aansluiting van het laatste offshore windpark Seastar is Elia’s 'stopcontact op zee' nu helemaal compleet. Het schakelplatform bundelt nu de exportkabels van 4 offshore windparken.

B&R-breidt gamma compacte PLC’s uit

B&R biedt een nieuwe Compact-S PLC aan met 512 MB RAM en 2 GB intern flash-geheugen. Dit geeft de X20CP0484-1 meer RAM-capaciteit dan eerdere modellen uit deze serie. Dit is ideaal voor toepassingen met hoge eisen aan geheugen en prestaties. Met Ethernet, POWERLINK, USB en RS232 biedt deze PLC tal van communicatie-opties.

Partners