8 proefprojecten omtrent energiesysteem van de toekomst opgestart

60 bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben nieuwe ideeën en hypothesen uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het toekomstige energielandschap.

Trefwoorden: #energie, #energiesysteem, #io.engergy, #netbeheerders

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - IO.Energy )

ENGINEERINGNET.BE - Dit alles kadert binnen IO.Energy project, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga.

In de komende maanden worden de 8 geselecteerde proefprojecten verder ontwikkeld en uitgetest. Op termijn kunnen één of meerdere hiervan uitgroeien tot commerciële producten of diensten die het energielandschap grondig kunnen veranderen.

Tijdens een tweede grote bijeenkomst van het IO.Energy-project, waar een 150-tal personen aanwezig waren, werd de eerste fase van ideevorming of ‘ideation’ afgesloten. IO.Energy wil via data-uitwisseling tussen alle spelers van de energiemarkt, nieuwe diensten ontwikkelen die de consument centraal zet in het energiesysteem.

Via een digitaal communicatieplatform kan de eindgebruiker zowel zijn productie als zijn verbruik aanpassen aan de noden van het net. Dit project helpt zo om meer flexibiliteit te vinden in het energiesysteem en vangt daarmee de grotere variabiliteit van hernieuwbare energieproductie op.

Uit 12 voorgestelde proefprojecten werden en na grondige analyse 8 geselecteerd die voldoende ontwikkeld en volwassen waren om de volgende fase aan te vatten:

  1. Enwave - Het energiepotentieel benutten van commercieel vastgoed.
  2. Soteria - Je verwarmingsketel heeft energie om het net te voeden.
  3. Co-Sustain - Deel uitmaken van een energiecommunity, in één enkele klik.
  4. Flexity - Een slim plug & play energiehuis.
  5. Sunshare - Een energiecommunity opzetten was nog nooit zo eenvoudig.
  6. Maka - Minder verbruiken is fun.
  7. Community Forecaster - Zonnig weer of veel wind? Verbruik wanneer het nodig is.
  8. Check My Flex - Bepaal je eigen comfort, wij doen de rest.

Vanaf nu start het zogenaamde ‘sandboxing’. Daarin worden de verschillende proefprojecten getest om beter zicht te krijgen op de obstakels die men bij de ingebruikname ondervindt. Er is daarbij een sterke focus op technologie en de meerwaarde die de projecten brengen.

Eenmaal die bevestigd worden, kunnen tests op grotere schaal worden opgestart waarbij leveranciers van energiediensten de verbruiker toegang geven tot een gamma van diensten in specifieke omstandigheden.

Zodra de technologie volledig getest is, zal de reglementering worden aangepast en kan de vermarkting starten waarbij de nieuwe energiedienst voort wordt geïndustrialiseerd.


Meer informatie op de projectwebsite: ecosystem.ioenergy.eu

Video: