Eplan stelt ”Panel Building Automation Matrix” voor

Hoe kan de schakelkastbouw de value chain optimaliseren? Op welk niveau staan bedrijven vandaag op het vlak van de vandaag beschikbare digitale en geautomatiseerde werkwijzen.

Trefwoorden: #Eplan, #Panel Building Automation Matrix, #Rittal

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Eplan )

ENGINEERINGNET.BE - Eplan stelt als antwoord op deze vragen de "Panel Building Automation Matrix" (PAM) voor.

Deze is gebaseerd op een marketonderzoek onder 150 bedrijven, inclusief gedefinieerde casestudies. Consultants van Eplan gebruiken PAM om in een paar minute een analyse te maken van het bedrijfsproces van schakelkastbouwers.

Uit een benchmarkvergelijking komen daarna concrete besparingsmogelijkheden aan het licht, die door Eplan en Rittal op het gebied van machinetechniek, software en consulting simultaan kunnen worden geïmplementeerd.

Digitalisering langs de hele value chain en consistente data gedurende alle processen voor alle systemen - dat zijn de voorwaarden voor geautomatiseerde processen in de besturingsengineering en schakelkastbouw. Maar hoe staat het momenteel met het digitalisatieniveau in de branche? Waar zit nog potentieel? Vaak weten bedrijven niet waar ze moeten beginnen.

Werkwijzen analyseren door middel van benchmarks
Eplan biedt op dat vlak een nieuwe oplossing: deze op software gebaseerde methode gebruikt een marktonderzoek onder 150 bedrijven over de hele wereld om het optimalisatiepotentieel bloot te leggen dat schakelkastbouwers op het gebied van machines, software en consulting in nauwe samenwerking met Eplan en Rittal kunnen realiseren.

Een ander voordeel van deze analyse is een hogere digitalisatiegraad in de productie en automatisering van herhalende taken. "Met de Panel Building Automation Matrix (PAM) hebben we een tool ontwikkeld die nagenoeg met één druk op de knop de werkwijze van een bedrijf in de besturingsengineering en schakelkastbouw analyseert en onbenut potentieel in het productieproces blootlegt," vertelt managing director Haluk Menderes van Eplan.

PAM geeft een analyse en evaluatie van de huidige workflow voor de productie van schakelkasten op het gebied van winstgevendheid en efficiëntie. De evaluatie omvat aanbevelingen voor optimalisatie, de implementatie daarvan en de benodigde investeringen.

Wat interessant is voor klanten, zijn lijsten met nauwkeurige tijdbesparingen op diverse gebieden in de workflow, waaronder bedrading, apparaatcodering en NC-productie. Een nauwkeurige ROI-analyse geeft bijvoorbeeld informatie over wanneer een investering in software is terugverdiend.

Professionele advisering - valide resultaten
PAM wordt sinds begin mei 2019 wereldwijd door Eplan toegepast en de feedback van de eerste klanten uit de VS is heel enthousiast. "Met PAM heeft Eplan zijn decennialange expertise op het gebied van de schakelkastbouw gebundeld in een realiseerbaar, individueel ROI-plan voor onze werkplaats," zegt Wright Sullivan, president van A&E Engineering Inc.

Jacob Wilson, director Engineering, Sales en Development bij Design Ready Controls zegt: "PAM wist na een analyse van slechts twintig minuten onze actuele arbeidsprocessen en productietijden nauwkeurig te reproduceren."

Dat spoort Eplan en Rittal er natuurlijk toe aan om in de toekomst nog meer processtappen aan de analyse toe te voegen. Er zijn plannen extra softwaretools van Rittal te integreren - alsmede een ROI-analyse voor bijvoorbeeld de aanschaf van de nieuwe Rittal Wire Terminal voor geautomatiseerde bedrading of het volautomatische bewerkingscentrum Perforex. De PAM-analyse wordt uitgevoerd door de sales-afdeling. Er zijn uiteraard geen kosten aan verbonden en er zijn geen aankoopverplichtingen voor Eplan- of Rittal-producten.

Onderzoek laat zien: bedrading digitaal in plaats van handmatig
De gemiddelde tijd die een elektrotechnicus nodig heeft om een elektrische aansluiting uit het schema in werkelijkheid in de schakelkast tot stand te brengen, bedraagt 4,5 minuten. Ongeveer 31% van de benodigde tijd wordt besteed aan puur voorbereidende werkzaamheden, zoals het lezen van het schema en het vaststellen van bron en doel.

Vervolgens wordt 13% van de tijd besteed aan het voorbereiden van de draden, bijvoorbeeld het inschatten van de draadlengte. De resterende 56% van de bewerkingstijd wordt besteed aan de daadwerkelijke bedrading: op lengte maken, de ringkabelschoen aanbrengen, crimpen, bekabeling. Daarbij is het eerder regel dan uitzondering dat de elektrotechnicus tijdens het bedradingsproces meermaals door het papieren schema moet bladeren om de juiste informatie te verzamelen en zo nodig aan te vullen.

Zo gaat bijna een derde van de werktijd verloren aan het lezen en vakkundig interpreteren van de documenten. Een digitale manier van werken sluit deze zaken uit! Het systeem dat in dit geval het beste gekozen kan worden, is Eplan Smart Wiring, waarin de gegevens gebaseerd zijn op een digitaal prototype dat al getest is en daardoor alleen correcte resultaten toelaat.

Het beoogde doel: geïntegreerde processen
Door de engineering en de productie te koppelen, weten Eplan en Rittal perfect op elkaar afgestemde combinaties van softwareoplossingen, systemtechniek, machines en services te creëren. De meerwaarde ligt voor de hand: geïntegreerde oplossingen maken ook een geïntegreerde toename van de productiviteit en efficiëntie in productie- en daaropvolgende processen mogelijk.

Met dit doel worden engineering en design aan de ene en werkvoorbereiding en productie aan de andere kant geïntegreerd tot één doorlopend proces. Digitale apparaatgegevens, op software gebaseerde tools en gestandaardiseerde interfaces zijn hierbij de voorwaarde. <<

Achtergrond:
De toenemende complexiteit van de besturingstechniek en de bijbehorende componenten, de vraag van de klant naar individualisering, nationale en internationale normen, last minute-aanpassingen en steeds kortere levertijden betekenen een enorme kostendruk voor de schakelkastbouw.

In plaats van een toekomst die gebaseerd is op files met onderdelenlijsten, montageplan en schema's als centrale productiedocumenten, moeten de processen die een toegevoegde waarde in de besturingsengineering en schakelkastbouw opleveren sneller, economischer en nauwkeuriger worden gemaakt.

Om dit te kunnen bereiken, moet er anders gedacht gaan worden in deze sector, die tot nu toe eerder traditioneel was. Maar bedrijven hebben ingezien dat het grootste potentieel om zich van de concurrentie te onderscheiden en unique selling points te creëren, wordt geboden door de individuele inrichting van hun waardeketen.

Meer informatie:
EPLAN Software & Services NV/SA
Joris Sonnemans
Bosstraat 54 - B - 3560 Lummen
T.: + 32 (0)13 53 96 96 - www.eplan.be - jsonnemans@eplan.be



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.