Inzet vliegenlarven voor recyclen voedselafval van supermarkten

De KU Leuven Campus Geel onderzoekt of larven van de zwarte soldatenvlieg voedselafval onderscheiden van plastic verpakkingsresten. Dit zou ze geschikt maken voor eiwitbron in veevoer.

Trefwoorden: #afval, #bacteriën, #Circular Organics, #eiwitten, #Entobiota, #geneesmiddelen, #immuunsysteem, #Inagro, #insecten, #Leen Van Campenhout, #ontpakkingsmachine, #plastic, #UAntwerpen, #veevoeder, #verpakking, #vliegenlarven

Lees verder

research

( Foto: © Toon Verlinden/KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Wereldwijd wordt de zwarte soldatenvlieg op grote schaal gekweekt. De larven van deze diertjes zijn een belangrijke bron van eiwitten in veevoeder. In Europa zijn de larven voorlopig enkel toegelaten als onderdeel van visvoeder.

Regelgeving om ook kippen- en rundervoeder op deze manier met eiwitten te verrijken wordt in de nabije toekomst verwacht. Professor Leen Van Campenhout: “Insecten hebben zeker een toekomst als alternatief voor de klassieke eiwitbronnen voor mens en dier."

Een belangrijk deel van het nieuwe ‘Entobiota’-project spitst zich toe op de larve als afvalverwerker. “We weten dat ze goed groeien op voedselresten."

"Voedsel dat uit de supermarktrekken gehaald wordt, gaat nu door een automatische ontpakkingsmachine. Dat zorgt voor twee afvalstromen: verpakkingsmateriaal dat nog etensresten bevat en de voedselresten zelf waarin zich ook kleine stukjes plastic bevinden."

"We gaan de larven laten groeien op beide stromen en bekijken of ze het plastic ongemoeid laten. Als dit het geval is, zijn deze larven veilig om nadien te gebruiken in veevoedermengsels.”

Ook gaan professor Van Campenhout en haar collega’s onderzoeken of de larven kunnen helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. “Larven hebben een vernuftig immuunsysteem. We gaan kijken hoe zij reageren op bacteriën die ziektes veroorzaken bij de mens. Misschien produceren de larven wel stoffen die we nadien kunnen aanwenden in de farmaceutische sector.”

Het ‘Entiobia’-project onderzoekt ook hoe de kweek van deze larven verder is te optimaliseren. De onderzoekers nemen de micro-organismen die in de larven leven onder de loep om te zien hoe deze positief zijn te beïnvloeden.

Het project loopt vier jaar en ontvangt ruim 2 miljoen euro van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek. Partners zijn UAntwerpen, Thomas More Kempen en Inagro.

Er is begeleiding van een gebruikersgroep met bedrijven om de industriële relevantie te bewaken, waaronder het in Turnhout gevestigde Circular Organics.