Biogas belangrijke pion in energietransitie

De energietransitie zal enkel mogelijk zijn door de verschillende activiteiten en sectoren opnieuw met elkaar te verbinden. Afval is een grondstof voor de circulaire economie van morgen.

Trefwoorden: #afval, #biogas, #circulaire economie, #energietransitie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - België ambieert een krachtig klimaatbeleid om de klimaatopwarming zo veel mogelijk te beperken. Tegen 2050 zou onze maatschappij koolstofarm moeten zijn. Om deze doelstelling te behalen zullen we op een andere manier moeten kijken naar onze energievoorziening.

De energietransitie zal enkel mogelijk zijn door de verschillende activiteiten en sectoren opnieuw met elkaar te verbinden (landbouw, milieu, energie). Wat we vandaag als afval beschouwen, is een grondstof voor de circulaire economie van morgen. De productie van biogas maakt deze cirkel rond.

Didier Hendrickx, PA Manager bij Gas.be: “Biogas, zoals andere hernieuwbare gassen, kan een essentiële rol spelen om onze klimaatdoelstellingen te behalen, maar in België ontbreekt er nog een duidelijke en ondersteunende aanpak om het bestaande potentieel volledig te benutten.”

Begin dit jaar werd daarom het Green Gas Platform opgericht door Gas.be, Valbiom en Biogas-E. Het doel van deze samenwerking is het promoten en stimuleren van het gebruik van groen gas in België. Groen gas is gas van hernieuwbare oorsprong, zoals biogas, maar ook groene waterstof en syngas.

Sam Tessens, Biogas-E: ‘Biogas is een waardevolle hernieuwbare energiebron, die sterk kan bijdragen aan onze doelstellingen voor CO2-reductie. Het wordt voornamelijk geproduceerd uit afvalstromen afkomstig van de voedingsindustrie en landbouwsector. Het biogas is een groen alternatief voor aardgas. Het digestaat, de stabiele organische fractie die overblijft na vergisting, is een perfecte biologische meststof, waardoor ons gebruik van kunstmest sterk kan dalen.’

Potentieel van biogas
Volgens Matthieu Schmitt, ValBiom, kan de productie van biogas nog sterk toenemen in België. ‘Vandaag produceren we zo’n 1 650 GWh biogas, maar indien we alle beschikbare biomassastromen in België zouden vergisten, komen we tot een productie van 15,6 TWh per jaar.

Hierdoor zou reeds 74% van de hernieuwbare energiedoelstelling voor België tegen 2030 gerealiseerd worden, en 88 % van de vooropgestelde CO2-reductie voor dezelfde periode. Alleen al door alle beschikbare mest in België te vergisten zouden we de CO2-emissies van de residentiële verwarming van 1 miljoen Belgen kunnen compenseren.’

De lokale economie heeft hier ook heel wat bij te winnen. De vermeden gasimport zou jaarlijks een besparing opleveren van 360 miljoen euro. Tegen 2030 kunnen er tussen de 5 000 en 10 000 jobs bijkomen, die een boost kunnen geven aan de lokale tewerkstelling. Het biogas zal zo een sleutelrol spelen in een nieuwe economische en sociale ontplooiing.

Bevoorradingszekerheid verzekerd
Steven Van Caekenberghe, Algemene Directeur bij Gas.be: ‘De productie van biogas draag sterk bij aan onze energiebevoorradingszekerheid. Een biogasinstallatie produceert gemiddeld 90% van de tijd, onafhankelijk van de weersomstandigheden. Bovendien is de ondergrondse opslag van gas tot 2.000 keer goedkoper dan de opslag van elektriciteit in batterijen. Deze opslag is broodnodig om de schommelingen in onze energievraag op te vangen.'

Biogas is essentieel voor de energietransitie
De productie van biogas is een betaalbare oplossing om onze klimaatdoelstellingen, zowel op vlak van hernieuwbare energie als op vlak van CO2-reductie, te behalen. Daarom is het noodzakelijk dat er een duidelijke langetermijnstrategie komt met een plaats voor groen gas in de energie- en klimaatvisie.

Om het potentieel van biogas te realiseren, is het belangrijk alle economische en sociaalmaatschappelijke voordelen te identificeren en te erkennen. De biogasmarkt moet verder geactiveerd worden door correcte stimuli, die rekening houden met deze voordelen. Een stabiel regelgevend en steungevend kader moet nieuwe biogasprojecten mogelijk maken.


(bron en foto: Biogas-E)