Innovatieve testomgeving voor elektrochemische energie-opslagmaterialen

Het nieuwe EU-project TEESMAT is gericht op de karakterisatie van de eigenschappen van batterijen, om zo oplossingen te vinden voor het verbeteren van de werking van batterijen.

Trefwoorden: #batterij, #energie, #EnergyVille, #opslag, #TEESMAT, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: teesmat.eu )

ENGINEERINGNET.BE - Al 200 jaar worden batterijen ontwikkeld. Toch hebben de fysieke limieten van batterijprestaties, waar het gaat om specifiek energie per massa, volume of kosteenheid, cycli, nog niet hun grenzen bereikt.

Batterijen bevatten namelijk complexe fysisch-chemische processen. Elke verbetering van de werking is sterk afhankelijk van een juiste beschrijving en analyse van de inherente evolutie en interactie van alle betrokken materialen in een elektrochemische cel.

Een juist inzicht in waar en hoe hun limieten worden bereikt in de huidige industriële systemen is essentieel om verbeteringen te realiseren.

Hiervoor zijn geavanceerde karakterisatie-oplossingen nodig. Dit zodat de Europese industrie innovatie kan versnellen en het grote kostaandeel van materialen te doen verlagen.

TEESMAT lanceert nu een Open Innovation Test Bed (OITB). Dit biedt grote en kleine bedrijven de toegang tot industrieel relevante, nieuwe probleemoplossende technieken en diensten.

De drie voornaamste objectieven van TEESMAT zijn:

  • Het opstarten van een OITB voor effectieve, gecentraliseerde toegang tot geavanceerde materiaalkarakterisatie, modellering en data-informatica.
  • Het demonstreren van de OITB’s meerwaarde door hardnekkige, impactvolle industriële problemen op te lossen.
  • Het garanderen van de OITB’s groei, levensduur, financiële rendabiliteit en stakeholderondersteuning.

EnergyVille/VITO biedt als deelnemer kennis aan in verschillende technieken zoals akoestische metingen om de SOC (state of charge) en SOH (state of health) van een cel in te schatten of versnelde degradatietesten uit te voeren om de levensduur van cellen/batterijen in kaart te brengen.

Ook is de organisatie betrokken bij de ontwikkeling van activiteiten zoals thermische modellering om de warmtegeneratie van een cel of batterij in te schatten in extreme condities.

Overige partners: Semilab, Incore, Certh, CEA, ESRF, Tecnalia en Serma. De volgende 10 gebruikers nemen ook deel aan het project: Zinergy, Lithops, Vunasko, Genes'Ink, Sunlight, Northvolt, Arkema, Umicore, Cegasa en CRF-Fiat.