Meer elektriciteit van zonneparken op net mogelijk met slimme regelaar

Liander, TU Eindhoven en DNV GL onderzochten de mogelijkheden van een slimme regelaar op een groot zonnepark in Noordwolde (Nederland). Ze kunnen zo meer elektra aan het energienet leveren.

Trefwoorden: #DNV GL, #energienet, #Liander, #omvormer, #TU Eindhoven, #zonnepanelen, #zonnepark

Lees verder

Techniek

( Foto: Alliander )

ENGINEERINGNET.BE - Op steeds meer plekken wekken zonneparken duurzame energie op, waardoor de belasting van het energienet steeds groter wordt.

De uitbreiding van dit net gaat trager dan dat de vraag naar elektra en de levering hiervan toeneemt. Naast deze uitbreidingen van het elektriciteitsnet zijn ook slimme oplossingen nodig, zoals de automatische vermogensregelaar.

Omvormers zetten gelijkstroom van zonnepanelen om in wisselstroom van het elektriciteitsnet. Ook genereren ze zoveel mogelijk elektra en spelen een belangrijke rol bij het in de gaten houden van de netspanning.

De slimme regelaar kijkt continu hoeveel ruimte het net nog biedt. Op basis hiervan past de regelaar de hoeveelheid stroom die het zonnepark levert aan het energienet aan.

De flinke teruglevering van elektra door zonneparken zorgt er ook voor dat de spanning in de elektrakabels te hoog wordt. Dit kan ertoe leiden dat apparaten bij mensen thuis schade oplopen.

Ook hiervoor biedt de automatische vermogensregelaar een oplossing. De slimme regelaar verlaagt de spanning in de elektrakabels als deze te hoog wordt. In eerste instantie zonder de hoeveelheid opgewekte zonne-energie terug te regelen.

Bij grotere spanningsproblemen wordt dit wel teruggebracht. De zonneparken produceren dan minder elektra en leveren minder terug aan het net.

In regio’s waar het elektriciteitsnet vol zit, krijgen nieuwe zonneweides en -parken die willen uitbreiden een transportbeperking. De zonneparken hebben wel een aansluiting, maar krijgen tijdelijk geen mogelijkheid om de (volledige) capaciteit te gebruiken.

Liander, TU Eindhoven en DNV GL hebben de automatische vermogensregelaar succesvol getest op een groot zonnepark in Noordwolde, dat een transportbeperking had.

Door het gebruik van de automatische vermogensregelaar is de beperking opgeheven en kan het park meer elektra terugleveren.

Liander start nu een volgende test met de automatische vermogensregelaar in de Noordoostpolder met meerdere zonneparken.