Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Initiatiefnemers VUB en UZ Brussel hebben Green Energy Park officieel opgericht. Dit moet een grootschalige proeftuin worden, waar gezocht zal worden naar innovatieve en duurzame oplossingen

Trefwoorden: #Green Energy Park, #onderzoekshub, #UZ Brussel, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: greenenergypark.be

De negen stichtende leden zijn vier afgevaardigden van de VUB (Nic Van Craen, Hugo Thienpont, Johan De Mey, Karin Vanderkerken )

ENGINEERINGNET.BE - De proeftuin omvat een grootschalig, innovatief elektrisch grid, een ultralaag-temperatuur-warmte-net en uitgebreide elektrische mobiliteitsmogelijkheden die gebruikt kunnen worden voor onderzoek.

Dat systeem zal ook elektriciteit en warmte leveren aan meer dan 70 (naburige) bedrijven. Er wordt ook een datacenter met supercomputers gebouwd, dat het onderzoek naar hoogtechnologische oplossingen mee mogelijk zal maken. En er komt ook infrastructuur voor onderzoek naar medisch-technologische innovaties.

De eerste onderzoeksprojecten rond energie en mobiliteit werden intussen opgestart en ook al heel wat bedrijven toonden interesse in de infrastructuur van Green Park Energy. Dankzij de proeftuin haalde de VUB op korte termijn ook al bijna 6 miljoen euro Vlaamse en Europese onderzoeksmiddelen binnen en kon ze twintig nieuwe onderzoekers aantrekken.

De proeftuin richt zich zowel tot wetenschappelijke onderzoekers als tot bedrijven en overheden die bezig zijn met innovatie. Maar ook eindgebruikers worden uitgenodigd om mee na te denken en te werken aan deze oplossingen voor concrete maatschappelijke problemen.

Met de officiële oprichting, kan ook het startschot gegeven worden voor de bouw van Green Energy Park in het goed bereikbare en groene Researchpark Zellik, vlakbij het UZ Brussel, de Brusselse Ring en de luchthaven.

De bouw van de kantoren, datacenter en industriële labo’s is voorzien tegen midden 2021, het park zou volledig klaar moeten zijn tegen eind 2023.


en vier van het UZ Brussel (Marc De Ridder, Jean-Luc Van Raes, Marc Noppen, Jan Beeckmans), met Eddy Van Gelder als vertegenwoordiger van de Vrije Universiteit Brussel.