Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

Trefwoorden: #antimicrobieel, #aromatisch, #asfalt, #brandstof, #cement, #eindproduct, #Europa, #grondstof, #industrie, #lignine, #LignoCOST, #lijm, #netwerk, #polymeer, #Richard Gosselink, #UV, #Wageningen Food & Biobased Research

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wageningen Food & Biobased Research )

ENGINEERINGNET.BE - Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden van lignine nog niet optimaal benut.

“Lignine is goedkoop, omdat het in grote hoeveelheden voorkomt in de natuur”, zegt Richard Gosselink, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research en coördinator van LignoCOST.

“Zo geeft lignine als lijmstof stevigheid aan bomen, grassen en stro. De stof komt vrij bij de pulp- en papierproductie, waarvoor het nu vooral nog als brandstof wordt gebruikt. Dat is zonde, want lignine kan voor de industrie van veel grotere waarde zijn."

"Lignine heeft interessante aromatische en polymeereigenschappen. Maar de stof werkt bijvoorbeeld ook UV-stabiliserend en heeft een antimicrobiële werking.”

Opschaling van bestaande toepassingen en ontwikkeling van nieuwe toepassingen kunnen volgens Gosselink leiden tot extra inkomsten voor bedrijven in verschillende industrieën.

“Lignine wordt bijvoorbeeld al succesvol toegepast in producten als cement, emulsieasfalt, composieten en in lijmen voor vezelplaten. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals asfalt, koolstofvezels en bouwmaterialen. LignoCOST moet daarvoor een stevige basis leggen.”

LignoCOST wordt ondersteund door het EU COST-programma en richt zich primair op het creëren en delen van kennis. “Die kennis moet de valorisatie van lignine richting industriële toepassingen een flinke stimulans geven”, aldus Gosselink.

Meer dan 200 partners uit 38 landen hebben zich bij dit project aangesloten. Er zijn vijf werkprogramma’s die zich elk op hun eigen doelstellingen en resultaten richten.

Het LignoCOST-netwerk organiseert ook diverse netwerkevenementen, workshops en trainingen. Verder ondersteunt het netwerk jonge wetenschappers die wetenschappelijk onderzoek naar lignine willen doen. Het project heeft een looptijd tot oktober 2022.