Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

De conclusie van het Europese onderzoeks­project SWInG is dat een nieuw materiaal voor zonnecellen bestaande uit koper-zink-germanium-selenide zonnepanelen nog meer energie kan laten opwekken.

Trefwoorden: #EnergyVille, #imec, #UHasselt, #VITO, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - De huidige generatie siliciumzonnepanelen behalen een maximale energie-efficiënte rond 25%, wat heel dicht zit bij de theoretische limiet van een zonnepaneel.

In het Europese SWInG project, dat liep binnen EnergyVille (de onderzoekssamenwerking tussen UHasselt, imec, KU Leuven en VITO), werd nu gezocht naar een materiaal dat als tweede zonnecel bovenop de bestaande siliciumzonnepanelen kan worden geplaatst.

Door deze ‘tandem’ van zonnecellen op elkaar te leggen, kunnen panelen nog meer energie genereren. Er werd een nieuw materiaal ontwikkeld bestaande uit koper, zink, germanium en selenide, waarbij germanium ook vervangen kan worden door silicium.

De resultaten van dit nieuwe materiaal voor zonnecellen zijn verbluffend zegt professor Bart Vermang (foto): “Niet alleen gaat het hier om een zeer stabiel materiaal, dat voldoende voorradig is en niet te duur. Na drie jaar onderzoek behaalden wij met ons prototype ook een wereldrecordefficiëntie van 8,4%.

Dat is ongezien en mits nog aanpassingen in de zonnecelstructuur zou dit materiaal als tweede laag boven de siliciumzonnepanelen de efficiëntie van zonnepanelen kunnen verhogen tot over die theoretische limiet van 30%.”

De resultaten van dit onderzoek worden nu gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Sustainable Energy & Fuels. Klik hier om meer over dit onderzoek te lezen.