Onderzoekers ontdekken nieuwe manier om antrax te bestrijden

Het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie toont aan dat het harnas gebruikt door de bacterie die antrax veroorzaakt is te ontmantelen. Dit remt de groei en kracht van de bacterie af.

Trefwoorden: #antrax, #bacterie, #Centrum voor Structurele Biologie, #immuunsysteem, #miltvuur, #VIB, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Antrax of miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Het is een dreiging voor wilde dieren en ongevaccineerd vee.

Bij mensen kan het voorkomen als huidinfectie na contact met besmette dierlijke producten, of als dodelijke inwendige infectie na het inslikken of inademen van de bacterie.

De sterkte van de bacterie en dodelijkheid van antrax na inademing leidde tot de inzet als biologisch wapen, hoewel dit verboden is door de internationale gemeenschap. Omdat behandelingsmethoden beperkt en vaak niet effectief zijn, blijft antrax een potentiële dreiging, bijvoorbeeld ook door inzet van terroristen.

Als deel van de strategie die de antraxbacterie gebruikt om het immuunsysteem te ontwijken, bezit het een ingewikkeld, beweeglijk harnas. Een niet goed begrepen onderdeel van dit harnas is de zogenoemde Sap S-laag: een laag eiwitten die de bacterie omhult en beschermt.

Onderzoekers van het VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie hebben nu met succes Nanobodies ingezet om de vorming van dit harnas te verhinderen en een reeds bestaand harnas af te breken. Dit resulteerde in een tragere groei en een sterk beschadigd cel-oppervlak van de bacteriën.

De effecten waren zodanig groot dat de Nanobodies getest werden in muizen geïnfecteerd met de bacterie. Filip Van Hauwermeiren, die de infectiestudies uitvoerde, stelt: “De resultaten waren verbluffend. Alle behandelde muizen herstelden van een dodelijke antraxinfectie in enkele dagen.”

Momenteel is een veilig antraxvaccin niet beschikbaar en de behandeling van acute infecties in niet-gevaccineerde personen is problematisch. De behandeling duurt lang en de antibiotica zijn niet erg succesvol. Nieuwe medicatie op basis van Nanobodies kunnen deze kloof mogelijk dichten.

Volgende stap is om te kijken of de S-laag als doelwit gebruiken voor Nanobodies nuttig is in de strijd tegen andere bacteriën met een gelijkaardig harnas, bijvoorbeeld Clostridium difficile. Dit is een bacterie die levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken.