Europees netwerk voor effectievere toepassing roboticatechnieken

Het nieuwe EU-project agROBOfood versnelt de digitale transformatie om de Europese agrifoodsector efficiënter en concurrerender te maken, met als Belgische partners ILVO en CREVIS.

Trefwoorden: #agro, #agROBOfood, #CREVIS, #EU, #ILVO, #robot, #voedsel, #WUR

Lees verder

Nieuws

( Foto: sweeper-robot.eu )

ENGINEERINGNET.BE - De agrarische sector staat voor enorme uitdagingen. Er is vraag naar meer en beter voedsel dat wordt geproduceerd met minder pesticiden. Agrarische bedrijven moeten verder over de hele linie hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Het nieuwe EU-project agROBOfood versnelt de digitale transformatie om de Europese agrifoodsector efficiënter en concurrerender te maken. De Wageningse universiteit (WUR) coördineert dit project. Budget: 16 miljoen euro.

agROBOfood gaat nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap en heeft tot doel de synergie met soortgelijke initiatieven te waarborgen. Dit netwerk bestaat al uit 49 Digital Innovation Hubs en 12 competentiecentra en wordt tijdens het project verder uitgebreid.

Projectleider Janneke de Kramer stelt: "Nu het agROBOfood-project van start is gegaan, kunnen bedrijven in heel Europa ondersteuning krijgen bij innovatie op het gebied van agrifoodrobotica en hun bedrijfsvoering."

"Door het netwerk van digitale innovatiehubs is het mogelijk grensoverschrijdend te werken en op Europees niveau de krachten te bundelen. agROBOfood laat nieuwe roboticatechnieken zien en versnelt de ontwikkeling hiervan.’

De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die door de Digital Innovation Hubs worden opgezet. Zeven ‘Regionale Clusters’ voeren de eerste experimenten uit.

Deze experimenten tonen robotica-innovaties in agrifood, zijn dupliceerbaar en zijn in heel Europa toe te passen.

Twee voorbeelden:

  • Bouw van een ‘gemengde palletiser’ die in een vriescel kan functioneren, zodat mensen hier niet hoeven te werken.
  • Bouw van een demonstratierobot om de rijpheid van komkommers te beoordelen, vruchten te plukken en te verwerken.

Het project loopt tot 1 januari 2024. Er zijn 38 partners, met verder onder meer: EURECAT, Fraunhofer, TU Delft, Saia Agrobotics, Q-Technologies, Technicon, Vitirover SAS, AgreenCulture en VitiBot.