Nieuwe wetgeving stuwt faillissementen tot recordhoogte

Recente wetswijzingen in het Belgische bedrijfslandschap veroorzaken de huidige stijgingen van het aantal faillissementen. Dat blijkt uit een achtergrondstudie van Graydon.

Trefwoorden: #faillissementen, #Graydon, #wetgeving

Lees verder

HR

( Foto: jozefmicic - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Uit onderzoek van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat de oorzaak van de huidige faillissementsstijgingen niet gezocht moet worden in de verslappende economie of in de toename van het aantal bedrijven, maar wel in de recente wetswijzigingen.

Nooit eerder gingen er gedurende een eerste semester meer Belgische bedrijven failliet dan het afgelopen halfjaar. Het aantal faillissementen (6.218 uitspraken) in de eerste helft van 2019 nam met bijna 16% toe in vergelijking met de eerste jaarhelft van vorig jaar. De stijgingen in de voorgaande jaren concentreerde zich met name binnen Brussel. Nu is de toename over geheel België waarneembaar.

Zo is er sinds dit jaar de nieuwe wet voor vennootschappen en verenigingen per 1 mei 2019, de insolventiewet (boek XX) van 1 mei 2018 en de wet op spookbedrijven van 12 juni 2017. Het toepassen van deze wet zorgt ook voor extra faillissementen.

Ook binnen de wereld van de vrije beroepen is er een duidelijke evolutie. Een analyse op basis van de NACE-codes toont een verdubbeling van het aantal faillissementen, in het bijzonder binnen de categorie van de juridische beroepen en die van de economische beroepen.

In hoofdzaak zijn er nu meer faillissementen omdat sinds afgelopen jaar vzw’s en advocaten failliet kunnen gaan en vroeger niet.