Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Trefwoorden: #Agoria, #arbeidsmarkt, #Enabel, #innovatie, #IT, #PALIM, #vacatures, #VDAB, #Voka

Lees verder

HR

( Foto: rawpixel - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Vacatures geraken niet meer ingevuld. De komende jaren zal de vraag naar arbeidskrachten zeker niet afnemen. Daarom wordt sterker ingezet op activering van de arbeidsreserve en het aantrekken van talenten over de grenzen heen.

Uit de 'Shaping the future of work'-studie, die Agoria voerde naar de impact van digitalisering op de arbeidsmarkt, blijkt dat slimme economische migratie een noodzaak is om een deel van de openstaande vacatures in te vullen.

Agoria, Enabel, Voka en de VDAB zijn overtuigd dat ze, naast alle initiatieven voor de activering van de eigen arbeidsreserve, ook actief moeten inzetten op economische migratie om te voldoen aan de vraag naar arbeidskrachten én om te blijven groeien als innovatieve kennisregio, zonder 'braindrain' te creëren.

Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel koos daarom voor dit proefproject in Marokko, omdat het een partnerland van België is, waarmee al nauw samengewerkt wordt.

Er komen kwaliteitstrainingen voor gemotiveerde en hooggekwalificeerde werkzoekenden, zodat knelpuntvacatures in Marokko én België zijn in te vullen.

De Marokkaanse tegenhanger van de VDAB, Anapec, selecteert in Marokko nauwgezet werkzoekenden die voor het opleidingsprofiel in aanmerking komen, in samenwerking met lokale werkgeversorganisaties.

Het gaat om kandidaten die beschikken over een diploma hoger onderwijs in een technische/wetenschappelijke richting en knelpuntvacatures bij ons kunnen invullen.

In dit project worden 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko opgeleid. De Vlaamse bedrijven krijgen de kans een 30-tal van deze goed opgeleide informatici aan te werven.


Het PALIM-pilootproject wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie, via het International Centre for Migration Policy Development en Enabel.

Enabel organiseert samen met Agoria en Voka twee ontbijtsessies over het project op 14 oktober 2019 in Brussel en op 15 oktober 2019 in Gent (inschrijven kan vanaf september).