VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Trefwoorden: #Brussels Health Campus, #MOBIB, #shuttle, #ULB, #VUB, #zelfrijdende bus

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De Brussels Health Campus is de medische campus van de Vrije Universiteit Brussel en het Universitair Ziekenhuis Brussel.

De onderzoekers kozen voor deze campus gekozen omdat ze er de relatie tussen mens en machine kunnen bestuderen bij een brede waaier aan gebruikers. Het is de eerste keer dat in het kader van een breed wetenschappelijk onderzoek een autonome shuttle voor een periode van een half jaar wordt getest in België.

Projectpromotor prof. Lieselot Vanhaverbeke: “De Brussels Health Campus heeft een heel divers publiek, met verschillende verplaatsingspatronen. Dit maakt het uiterst geschikt voor ons wetenschappelijk onderzoek naar de gebruiksacceptatie van wijzigende vervoersmodi, ruimtelijke planning, infrastructuurverbeteringen en technische ontwikkelingen.”

Het gaat om een samenwerking tussen de onderzoekers van MOBI en SMIT van de VUB en LOUISE van de ULB. Zij bundelen hun expertise op het gebied van duurzame mobiliteit, living lab research (onderzoek via proeftuinen) en spatial planning (ruimtelijke ordening).

Het tweejarig project met testperiode van een half jaar is tot stand gekomen na een oproep van Innoviris, het Brussels instiuut voor onderzoek en innovatie. Innoviris wil in een proeftuinomgeving slimme oplossingen laten ontwikkelen en testen voor de mobiliteitsuitdagingen in Brussel.

Projectleider dr. ir. Cedric De Cauwer: ”Door gebruik te maken van de‘living lab’-methode kunnen we deze elementen meten en ze aan de realiteit toesten. Zo bouwen we concreet toegepasbare kennis op om later te verwerken in een ‘best practices’-draaiboek voor de uitbouw van autonoom vervoer in de Brusselse regio”.

De onderzoeksgroep SMIT (VUB) beschikt over ruimte expertise in proeftuinen en co-creatie en zorgt ervoor dat de verschillende gebruikers en stakeholders in het living lab doorheen het hele innovatieproces van concept tot implementatie en validatie betrokken worden.

De geselecteerde shuttlebus is een EZ10-model van de Franse constructeur Easy Mile. Door een systeem van sensoren, camera’s, gps en V2i-communicatie (vehicle to infrastructure) herkent dit voertuig minutieus zijn parcours en de stopplaatsen, net als mogelijke hindernissen of onverwachte situaties onderweg.

Een ‘operator’ zal steeds aan boord zijn voor een manuele bediening in geval van pech of hindernis op de uitgestippelde route. Een noodstopknop en drukgevoelige deuren (sensordeuren) vervolledigen het veiligheidspakket.

In een eerste fase kunnen studenten en personeel met de shuttle de verbinding maken tussen de studentenverblijven en het hoofdgebouw van de faculteit Geneeskunde en Farmacie. De shuttle blijft in deze fase dus binnen de grenzen van de campus.

Tegen een gemiddelde snelheid van 10 à15 km/u neemt de rit een drietal minuten in beslag. Het volledig elektrisch aangedreven voertuig biedt plaats aan 12 personen (6 zitplaatsen en 6 staanplaatsen). Het is uitgerust met een toegangsplatform voor rolstoelgebruikers.

Vanaf november 2019 gaat de tweede fase van start, met een tweede ‘loop’ van ongeveer 1 km die de verbinding zal maken tussen de belangrijkste parkings, de bus- enhaltes in de onmiddellijke omgeving en de hoofdingang van het ziekenhuis.

De shuttle zal dan ook op de openbare weg rijden. In de tweede fase zullen vooral patiënten en bezoekers van het ziekenhuis van de shuttle gebruik kunnen maken.