Met nieuw exoskelet nu ook zijstappen mogelijk

Exoskeletten zijn robotische harnassen, waardoor mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Het nieuwe exoskelet maakt nu ook zijstappen mogelijk.

Trefwoorden: #Cybathlon, #exoskelet, #Jorick Kamphof, #Project MARCH, #TU Delft

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Het studententeam van de Nederlandse TU Delft ontwikkelt nieuwe exoskeletten in het kader van het Project MARCH.

Nieuw in het laatste prototype is de zijwaartse beweging van de heup, wat zijstappen mogelijk maakt. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet om meer rekening te houden met de wensen van gebruikers.

Jorick Kamphof, Team Manager van Project MARCH: “Om ervoor te zorgen dat het exoskelet in de toekomst op straat te zien is, moeten de bewegingsmogelijkheden van het exoskelet verbeteren."

"Het heupgewricht is hiervan een voorbeeld. Dit maakt opzij stappen mogelijk, wat bijvoorbeeld helpt bij het bewegen door een drukke winkelstraat. Ook kan de heup op lange termijn helpen om het lopen met het exoskelet stabieler en natuurlijker te maken.”

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met verschillende personen. Er is afgelopen jaar door de studenten gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt.

Kamphof legt uit: “Wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grotere stappen wil maken, is dit voor ons nu gemakkelijk te implementeren. Hierdoor is er snel in te spelen op persoonlijke wensen van de gebruiker."

"Het ontwerp is zo eenvoudig mogelijk, opdat onderdelen snel en makkelijk zijn te vervangen. Hopelijk maakt dit het mogelijk om mensen met uiteenlopende lichaamsbouw in hetzelfde exoskelet te laten lopen en het exoskelet klaar te stomen voor de toekomst.”


ACHTERGROND
Het onthulde exoskelet doet in september in Zwitserland mee aan een demonstratie in aanloop naar de Cybathlon, een wereldwijde wedstrijd die in mei 2020 plaatsvindt.

Tijdens de demonstratie tonen mensen met een lichamelijke handicap de modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, aan het publiek.

Er moeten obstakels die met een rolstoel of met de huidige exoskeletten niet of lastig te overwinnen zijn, zoals een slalom, trap en een schuine helling, overwonnen worden.