“Proof of Concept Grant” voor bouw speciale 3D-PIV microscoop

Professor Wim De Malsche van de VUB vakgroepen DBIT en CHIS ontvangt een Europese Proof of Concept Grant van 150.000 euro, waarmee een speciale 3D microscoop gebouwd zal worden.

Trefwoorden: #3D microscoop, #ERC, #subsidie, #VUB, #Wim De Malsche

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze vibrerende 3D microscoop wil de µFlow group van prof. Wim De Malsche 3D stromings­velden in geminiaturiseerde vloeistofkanalen in kaart brengen.

De Malsche bedacht een methode om het massatransport van moleculen te versnellen door ze te 'roeren'. Het is zoals een suikerklontje dat lang nodig heeft om volledig op te lossen in een kopje thee. Roeren versnelt dat proces.

Het actief opwekken van zulke laterale stromen in geminiaturiseerde flow-systemen is essentieel om de efficiëntie van chemische en analytische processen drastisch te verhogen en moleculen van elkaar te scheiden.

Hij maakt voor dit proces gebruik van geïnduceerde vloeistofstromen en elektrochemische effecten. Hij patenteerde deze nieuwe methode. Nu ontwikkelt hij hiervoor bovendien een nieuw instrument, de vibrerende 3D particle image velocimetry (PIV) microscoop.

Prof. De Malsche: “Deze microscoop kan routinematig ingezet worden in chemische en farmaceutische procesomgevingen, maar ook als design tool bij het ontwikkelen van innovatieve reactoren en (bvb. diagnostische) scheidingssystemen.”

Dit project vloeit voort uit de eerste resultaten van zijn ERC-Starting Grant project EVODIS, waarvoor hij 1,47 miljoen euro ontving.


De "Proof of Concept"-subsidies van de Europese Onderzoeksraad zijn bedoeld om het commerciële of maatschappelijke potentieel te verkennen van door de ERC eerder gefinancierde grensverleggende onderzoeksprojecten.