Microben beschermen ijzeren damwanden tegen afbraak

Onderzoek & Wetenschap 28/08/2019 8:32:27

Een natuurlijke biofilm van zuurstofloze micro-organismen beschermt ijzeren damwanden tegen corrosie door het neerslaan van mineralen op de wand, aldus onder meer de Radboud Universiteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Intuïtieve software voor draagbare X-stralen

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Pan-Europese vestiging van ELGi Compressors versterkt

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Hoe u uw EAM-systeem het beste kunt promoten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Hannover Messe Digital Days

Online

van 14/07/2020 tot 15/07/2020

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

dinsdag 1 september 2020

Warmtewende voor industrie

Havenhuis Antwerpen

maandag 7 september 2020

Asset Performance 4.0

ICC Gent

van 15/09/2020 tot 17/09/2020

Business Process Management - klassikaal

IMF Academy Utrecht(NL)

van 15/09/2020 tot 24/09/2020

Certified ISO 31000 Risicomanagement 

IMF Academy Utrecht (NL)

van 16/09/2020 tot 18/09/2020

Keuze van de redactie

(1/7) Nieuw investeringsfonds van 42 miljoen euro voor start-ups en scale-ups

(1/7) Gentse biotech start-up ontwikkelt universeel Covid-19 vaccin

(29/6) Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

(29/6) Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

(25/6) Primeur: netgekoppelde buurtbatterij

(24/6) Nieuw project om plasticvervuiling in rivieren op te ruimen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Van ijzeren damwanden wordt verondersteld dat ze ongeveer 50 tot 100 jaar mee kunnen.

Maar op een aantal locaties in Nederland zijn damwanden al zo ver aangetast door corrosie dat ze nog maar één millimeter dik zijn. Vervanging van deze zwakke damwanden kost waarschijnlijk miljarden euro’s.

Maar er zijn ook plekken waar de damwanden in uitstekende staat verkeren. Daar blijkt een natuurlijke beschermlaag op de damwand te zijn ontstaan: een biofilm van mineralen en anaerobe micro-organismen.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit, Deltares en het Nederlands Instituut voor Ecologie namen de biofilm op damwanden in Gouderak, Zuid-Holland, onder de loep.

Met behulp van moderne DNA sequencing-methoden achterhaalden zij dat er vier soorten van zuurstofloze of anaerobe micro-organismen in de biofilm zitten, waaronder methaanproducerende microben.

Maar wat de micro-organismen precies doen, bleef onduidelijk. Daarom dook Radboud-microbioloog Michiel in ’t Zandt in de literatuur. ‘Wanneer ijzer met water in contact komt, treedt er lichte corrosie op. Bij dat proces wordt waterstof gevormd.'

'We denken nu dat de methaanproducerende micro-organismen ijzer en waterstof gebruiken om CO2 om te zetten in methaan. CO2 bepaalt voor een belangrijk deel de zuurgraad van het sediment dat neerslaat op de wanden.

Bij minder CO2 wordt het sediment basischer. Daardoor slaan mineralen neer en ontstaat de beschermende laag’, aldus In ’t Zandt.

Toch blijft voor deels onduidelijk hoe de biofilm voor bescherming zorgt. ‘Omdat sommige micro-organismen ijzer opeten, zou je verwachten dat er gaten in damwanden ontstaan.'

'We tasten in het duister waarom deze biofilm juist voor bescherming van de damwanden zorgt’, stelt In ’t Zandt. Verder onderzoek moet uitwijzen of de biofilm nagemaakt kan worden om ook op andere plekken ijzeren damwanden te beschermen tegen corrosie. << (Lydia Heida) (foto: Radboud Universiteit)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Compacte kracht op de edge

Met de ultra-compacte industriële PC C7015 biedt Beckhoff een industriële PC aan die direct op de machine of het systeem gemonteerd kan worden (op de edge).

Bart Steukers zal Marc Lambotte opvolgen bij Agoria

Bart Steukers (58) zal in april 2021 de nieuwe CEO van technologiefederatie Agoria worden. Hij volgt dan Marc Lambotte op, die op 65-jarige leeftijd met pensioen zal gaan.

Gimv wordt belangrijke aandeelhouder van Televic

Gimv heeft een deelneming verworven in Televic, leverancier van hoog­technologische en kwalitatieve communicatie­systemen voor specifieke markten zoals de zorg, onderwijs, ...

Programma Hannover Messe Digital Days bekend

De Hannover Messe Digital Days op 14 juli zijn gevuld met een divers en zeer interessant programma, startende met een paneldiscussie "Forward to the New ? New Opportunities for Progress?"

Vlaamse bedrijven krijgen 14,8 miljoen euro voor technologische begeleiding

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen.

Nieuwe techniek geeft sneller resultaten leveraandoening

Een internationaal onderzoeksteam, met onder meer UZA/UAntwerpen, zorgt voor betere detectie van leveraandoeningen door de autofluorescerende eigenschappen van lipofuscine in te zetten.

Jan Verhaeghe, Agesia: passie voor composieten - topingenieur

“Ik ben nog steeds in de running”, zegt Jan Verhaeghe (66). Hij golft nu bij de senioren. Daar is ’t van: ‘En wat hebt gij gedaan?’ In de plaats van ‘wat doe je nog?’

Innovatief zonnepaneel voor grootschalige productie op komst

TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC ontwikkelen een nieuw zonnepaneel dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen.

Permanente en veilige gegevensbewaking op afstand

Met B&R kunnen machinebouwers een permanente verbinding tot stand brengen met installaties en machines in het veld. Met LogTunnel kunnen gegevens van machines op een centrale locatie worden gearchiveerd. Eventuele onregelmatigheden in de prestaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord om de maximale beschikbaarheid te behouden.

Partners