Microben beschermen ijzeren damwanden tegen afbraak

Onderzoek & Wetenschap 28/08/2019 8:32:27

Een natuurlijke biofilm van zuurstofloze micro-organismen beschermt ijzeren damwanden tegen corrosie door het neerslaan van mineralen op de wand, aldus onder meer de Radboud Universiteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Intuïtieve software voor draagbare X-stralen

Enorme sluisdeur Pierre Vandammesluis onderweg voor renovatie

Pan-Europese vestiging van ELGi Compressors versterkt

Titaandioxide (nano) spray ontsmet spoorwegwagon

Guy Verstraeten nieuwe directeur ICS-divisie van SPIE

Hoe u uw EAM-systeem het beste kunt promoten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

EPLAN Online Forum 2020

Virtuele kennisdeling

woensdag 3 juni 2020

3D-printing in Business

Engie Fabricom - Zwijndrecht

donderdag 4 juni 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 6/06/2020 tot 23/06/2020

Seanergy 2020

Nantes (FR)

van 10/06/2020 tot 12/06/2020

Contract Management (IACCM)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 11/06/2020 tot 18/06/2020

METAV Web Sessions: innovation

online

van 15/06/2020 tot 19/06/2020

Keuze van de redactie

(25/5) 75 miljoen euro Europese steun voor emissie­verlagingen ArcelorMittal

(25/5) Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

(19/5) UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

(19/5) Logistieke sites duurzamer door smart microgrid-technologie

(13/5) 5 miljoen euro EU-subsidie voor hernieuwbare maritieme brandstoffen

(12/5) Volvo Cars partnert met Luminar voor technologie autonome voertuigen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Van ijzeren damwanden wordt verondersteld dat ze ongeveer 50 tot 100 jaar mee kunnen.

Maar op een aantal locaties in Nederland zijn damwanden al zo ver aangetast door corrosie dat ze nog maar één millimeter dik zijn. Vervanging van deze zwakke damwanden kost waarschijnlijk miljarden euro’s.

Maar er zijn ook plekken waar de damwanden in uitstekende staat verkeren. Daar blijkt een natuurlijke beschermlaag op de damwand te zijn ontstaan: een biofilm van mineralen en anaerobe micro-organismen.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit, Deltares en het Nederlands Instituut voor Ecologie namen de biofilm op damwanden in Gouderak, Zuid-Holland, onder de loep.

Met behulp van moderne DNA sequencing-methoden achterhaalden zij dat er vier soorten van zuurstofloze of anaerobe micro-organismen in de biofilm zitten, waaronder methaanproducerende microben.

Maar wat de micro-organismen precies doen, bleef onduidelijk. Daarom dook Radboud-microbioloog Michiel in ’t Zandt in de literatuur. ‘Wanneer ijzer met water in contact komt, treedt er lichte corrosie op. Bij dat proces wordt waterstof gevormd.'

'We denken nu dat de methaanproducerende micro-organismen ijzer en waterstof gebruiken om CO2 om te zetten in methaan. CO2 bepaalt voor een belangrijk deel de zuurgraad van het sediment dat neerslaat op de wanden.

Bij minder CO2 wordt het sediment basischer. Daardoor slaan mineralen neer en ontstaat de beschermende laag’, aldus In ’t Zandt.

Toch blijft voor deels onduidelijk hoe de biofilm voor bescherming zorgt. ‘Omdat sommige micro-organismen ijzer opeten, zou je verwachten dat er gaten in damwanden ontstaan.'

'We tasten in het duister waarom deze biofilm juist voor bescherming van de damwanden zorgt’, stelt In ’t Zandt. Verder onderzoek moet uitwijzen of de biofilm nagemaakt kan worden om ook op andere plekken ijzeren damwanden te beschermen tegen corrosie. << (Lydia Heida) (foto: Radboud Universiteit)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Wereldprimeur: metaoppervlaklaser produceert eerste superchirale licht

Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.

Exportkabels SeaMade offshore windparken in dienst genomen

SeaMade laat weten dat de export kabelverbindingen van de offshore windparken Seastar en Mermaid naar het Modular Offshore Grid (MOG) succesvol zijn getest en in dienst zijn genomen.

Wisselend resultaat voor goederenoverslag Antwerpse haven

De totale goederen­overslag van Port of Antwerp kende een daling in april ten gevolge van de coronacrisis, maar steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met 0,4% ten opzichte van 2019.

Nieuw proces om poreuze silica te synthetiseren

TU Eindhoven en Nouryon hebben een methode ontwikkeld om op grote schaal op maat gemaakte silicamicrobolletjes te synthetiseren, waarbij de porositeit en poriegrootte precies is te bepalen.

Sensirion lanceert nieuwe digitale flow meter voor beademings­apparatuur

De wereldwijde vraag voor sensoren voor toepassing in beademingsapparatuur is de afgelopen maanden explosief gestegen. Daarom heeft Sensirion recent de SFM3019 op de markt gebracht.

Belgische start-up landschap wordt internationaler

De start-up community van Start it @KBC telt ondertussen al meer dan 40 verschillende nationaliteiten. Heel wat start-ups en scale-ups hebben vaak ook internationale teams.

Cellen lopen beschadiging op door inname koper

TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen ontdekten dat als koper zich in de cel aan eiwitten bindt, er tijdelijke tussenvormen ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel.

Herschikking vakbeurzen Indumation.be en Indumation Network Event

Beursorganisator Industrialfairs heeft, samen met de belangrijkste technologiebedrijven (vertegenwoordigd door Agoria en Indumotion), de timing van deze automatiseringsevents geheroriënteerd

Conductieve geleidbaarheidssensor voor hygiënische toepassingen

De nieuwe conductieve geleidbaarheidssensor LDL100 van ifm onderscheidt razendsnel het verschil tussen verschillende media. Dit dankt hij aan zijn compacte bouwvorm, zonder verdere aanpassingen voor leidingen met kleine diameters, met als belangrijkste voordeel een bijzonder efficiënte besturing van CIP-processen. >>

Partners