Borealis investeert 1 miljard euro in nieuwe fabriek in Kallo

Onlangs werd in Kallo het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe propaan­dehydrogenatie­fabriek (PDH). Dit project zal ook enkele honderden voltijdse banen opleveren

Trefwoorden: #Borealis, #investering, #Kallo, #propaandehydrogenatie

Lees verder

Techniek

( Foto: Borealis )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe faciliteit, die duurzamer en zuiniger zal worden, zal de aanvoer van competitief propyleen verzekeren voor de Europese productie­vestigingen van Borealis en hun klanten.

De nieuwe fabriek in Kallo zou midden 2022 worden opgestart. en zal een geplande productiecapaciteit van 750.000 ton propyleen per jaar hebben. Voor Borealis betekent dit zijn grootste Europese investering ooit.

Verscheidene factoren hadden een invloed op de beslissing om in Kallo te investeren. Ten eerste zijn er de belangrijke schaalvoordelen van de haven van Antwerpen als gevestigde logistieke en transportinfrastructuur. En dankzij de nabijheid van andere bestaande productie- eenheden op de site kan het bedrijf profiteren van bijkomende synergievoordelen.

De nieuwe PDH-fabriek zal een honderdtal nieuwe voltijdse banen opleveren bij Borealis, en nog eens twee à drie keer zoveel bij de toeleveranciers en onderaannemers in de streek. Tijdens de bouw zullen er gemiddeld een duizendtal arbeiders aan het werk zijn op de site, en tijdens cruciale bouwfasen kan dat aantal stijgen tot ruim tweeduizend.

Eens de fabriek operationeel is, zullen om de drie jaar extra mensen nodig zijn voor grote en geplande onderhoudswerkzaamheden. Hierdoor worden ook voordelen verwacht voor regionale toeleveranciers en andere bedrijven in Vlaanderen.


Wat is propaandehydrogenatie?
PDH is een vitale processtap bij de productie van propyleen uit propaan. Als een van de belangrijkste bouwstenen voor de hele chemische sector dient propyleen als grondstof voor de productie van diverse geavanceerde chemicaliën en polymeren zoals polypropyleen (PP), superabsorberende polymeren, oxo-alcoholen, acrylonitril, …

PP ligt aan de basis van tal van industriële toepassingen in verscheidene sectoren, waaronder auto-industrie, consumptiegoederen, energie, gezondheidszorg, bouw en nog veel meer.