• 11/09/2019

Nieuwe generatie Magnet Schulz GSCX vergrendelmagneten

De serie GSCX van Magnet Schultz, bij ons vertegen­woordigd door Rotero, is een nieuwe generatie vergrendel­magneten met beschermings­klasse IP40 en zijn bestand tegen hoge dwarskrachten.

Trefwoorden: #GSCX, #Magnet Schulz, #Rotero, #vergrendelmagneten

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Magnet Schultz is een wereldwijd opererende specialist in magneet­producten waaronder een uitgebreide range vergrendel­magneten.

Onlangs is een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01. Deze nieuwe generatie onderscheidt zich onder andere door het feit dat het magneetlichaam vast is verbonden met de aandrijving waardoor de spoel niet kan worden gedraaid of uitgewisseld.

Verder is voor het complete product een beschermingsklasse van IP40 gekozen. Dit levert een kostenvoordeel op terwijl optioneel nog altijd de mogelijkheid bestaat om te kiezen voor een stangafdichting met een hogere beschermingsgraad.

Kenmerkend is tevens de beschikbare aansluiting voor beschermingsleiders waarmee ook nominale spanningen tot 250 VAC tot de mogelijkheden behoren. Op basis van de compacte en robuuste bouw zijn tot slot hogere dwarskrachten mogelijk die (in stilstand) kunnen oplopen van 750 tot wel 3.000 N.

Opbouw en uitvoeringen
De modulair opgebouwde vergrendelmagneten met onderhoudsvrije lagers zijn beschikbaar in de drie bouwgrootten 37, 45 en 63 mm (diameter) met een bijbehorende slag van respectievelijk 8, 10 en 12 mm. Daarbij bestaat de keuze uit zowel een trekkende als een duwende uitvoering.

In het eerste geval zal een spanningsloze toestand automatisch leiden tot vergrendeling. Deze variant heeft de voorkeur wanneer een applicatie tijdens normaal bedrijf vergrendeld is; bekrachtiging is dan alleen nodig om de vergrendeling op te heffen. In het kader van veiligheid kiest de eindgebruiker voor een trekkende variant wanneer hij zeker wil zijn van vergrendeling bij het wegvallen van de spanning door bijvoorbeeld draadbreuk.

In de duwende uitvoering werkt de magneetvergrendeling precies andersom. De vergrendelingsbout beweegt bij bekrachtiging juist uit het apparaat om een vergrendeling te realiseren. Bij het wegvallen van de spanning keert hij via een veermechanisme in zijn oorspronkelijke positie terug waarbij de applicatie automatisch ontgrendeld is. Ook hier liggen energieverbruik en veiligheid aan de basis van de keuze.

Opties
Naar wens zijn de vergrendelmagneten uit te voeren met een eindschakelaar die de stand van de vergrendelingsbout (in of uit) kan terugkoppelen. De bijbehorende contacten zijn beschermd met kunststof kappen (zie afbeelding).

Optioneel zijn tevens elektrische aansluitingen die afwijken van de standaard beschikbare vierpolige M12x1 en extra montagemogelijkheden in de vorm van centreerflenzen of een draadgat aan de voorzijde.

Toepassingen
De elektromagnetisch bekrachtigde vergrendelmagneten zijn ideaal voor het vergrendelen van bijvoorbeeld deuren en luiken en daarnaast van nog vele andere mechanische componenten.


Meer informatie
Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10 - 2800 Mechelen
T: +32 (0)15 451 840 - F: +32 (0)15 451 841
info@rotero.be - www.rotero.com

 Lees méér over: Rotero


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.