7 miljoen euro EU-subsidie voor innovatieve warmtebatterij (+video)

De Nederlandse TU Eindhoven en TNO hebben een batterij ontwikkeld die het mogelijk maakt om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan.

Trefwoorden: #duurzame energie, #elektriciteitsnet, #energiesystemen, #EU, #HEAT-INSYDE, #kostprijs, #Olaf Adan, #opslag, #TNO, #TU Eindhoven, #warmtebatterij, #warmtenetten, #warmtepompen, #waterdamp, #zonnepanelen, #zouthydraat, #zoutkristallen

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Een Europees consortium HEAT-INSYDE, geleid door TNO en TU Eindhoven, zal met deze subsidie een innovatieve warmtebatterij omvormen tot een model met handzame afmetingen, dat geschikt is voor gebruik door consumenten.

De warmtebatterij maakt het mogelijk om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan, zodat die ook beschikbaar is op windstille en bewolkte dagen.

Het apparaat werkt met twee componenten: waterdamp en een zouthydraat. Als deze bij elkaar worden gebracht, bindt het water zich aan het zout, waarbij zoutkristallen ontstaan. Bij dat proces komt warmte vrij.

Dit proces is omkeerbaar. Door opnieuw warmte in het systeem te brengen, komen water en zout weer los van elkaar. Zolang water en zout gescheiden zijn, is er energie opgeslagen. Breng je die twee weer bij elkaar, dan komt er warmte en daarmee energie vrij.

De warmtebatterij werkt stabiel en zonder energieverlies. Bij juist gebruik kan deze minstens 20 jaar mee.

Projectleider Olaf Adan, werkzaam bij TU Eindhoven en TNO, spreekt van een vernuftig systeem, dat heel eenvoudig werkt. "Die eenvoud maakt het mogelijk om de warmtebatterij betaalbaar te houden, ook voor huizenblokken of zelfs voor individuele woningen.'

'Doel is om de warmtebatterij nu om te vormen tot een model met handzame afmetingen. De kostprijs zal beneden die van systemen voor elektrische opslag liggen, terwijl de prestaties beter zijn. Met de opgeslagen warmte kan een gezin twee weken warm douchen."

Het apparaat past in huis en sluit naadloos aan op diverse energiesystemen, zoals het elektriciteitsnet en warmtenetten, maar ook warmtepompen en zonnepanelen.

Omdat de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat een belangrijk element is, wordt de particuliere gebruiker direct betrokken bij het ontwikkelproces.

Over ruim twee jaar begint Eindhoven, Gdansk (Polen) en Nice (Frankrijk) een aantal pilots in bestaande woningen. Locaties met een grote diversiteit in klimaat, woning en gebruik.


Video: