ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

Op het dak van ArcelorMittal in Gent werden 27.000 zonnepanelen geïnstalleerd door Eneco. Door deze investering van 7,5 miljoen euro zal jaarlijks 10.000 MWh geproduceerd kunnen worden.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #duurzaam, #Eneco, #Gent, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.BE - De voorbije drie maanden heeft Eneco op het dak bij ArcelorMittal in Gent een zonnepanelenpark ter waarde van 7,5 miljoen euro geïnstalleerd.

Het park bestaat uit 27.104 zonnepanelen waarbij maar liefst 157,2 ton staal werd gebruikt. Het totaalgewicht van de installatie bedraagt 1,5 miljoen kilo. De nieuwe zonnepanelen zullen jaarlijks 10.000 MWh produceren.

Samen met de 10 reeds geïnstalleerde windmolens en de 2 extra geplande windmolens zal er met de zonnepanelen, binnenkort ongeveer 50MW groene stroom op de Gentse site geïnstalleerd zijn, voldoende om de eigen productie te voeden.

Met deze investering zet ArcelorMittal Belgium de concrete uitvoering van zijn duurzaamheidsstrategie extra kracht bij. Vandaag stoot het bedrijf reeds 25% minder uit dan in 1990. In 2027 wil de onderneming 43% minder uitstoot produceren waarbij het de ambitie heeft koolstofneutraal te zijn tegen 2050.

De 5.800 medewerkers (die in de sites van Gent, Genk, Geel en Luik werken) krijgen ook de kans om in de zonnepanelen te investeren en van de opbrengst te genieten. Die kans krijgen ze via crowdlending aangeboden. Ze krijgen voor hun investering een gegarandeerd brutorendement van 4%.

ArcelorMittal Belgium werkt ook voort aan soortgelijke projecten op zijn sites in Luik, Genk en Geel.